Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vězeň před popravou řekl, že je nevinný: 4 roky po jeho smrti našli nový důkaz v případu vraždy

Autor: rc - 
15. května 2021
10:36

Smrtící injekci v roce 2017 dostal Ledell Lee. Jednapadesátiletý muž byl odsouzen k trestu smrti za vraždu Debry Reeseové. Do posledního okamžiku však tvrdil, že vraždu nespáchal a zabijí nevinného člověka. Po čtyřech letech nové důkazy ukázaly, že Lee byl zřejmě opravdu nevinný!  Jeho DNA nebylo nalezeno na vražedné zbrani.

V roce 1993 bylo v domě ve městě Jacksonville v Arkansasu nalezeno zkrvavené tělo Debry Reesové. Šestadvacetiletá žena byla uškrcená a umlácena k smrti. Sousedi tehdy podle informací magazínu People vypověděli, že viděli muže, jak vstupuje a opouští dům oběti. Muže identifikovali jako Ledella Leeho, který byl později zatčen a obviněn z vraždy.

O dva roky později byl shledán vinným a odsouzen k trestu smrti. Lee na smrt čekal ve vězení v Lincolnu v Arkansasu a od svého zatčení až do své smrti tvrdil, že je nevinný. Ve vězení na smrt čekal až do roku 2017, kdy 20. dubna dostal smrtící injekci. „Snaží se zabít nevinného muže, jen aby zjistili, zda se jim to skutečně podaří,“ uvedl dva dny před svou smrtí pro britský deník Daily Star. V jeho nevinnu věřila i jeho sestra Patricia Youngová, která se léta snažila svého bratra osvobodit. „Stále doufáme, že v budoucnu budou odhaleny další informace,“ uvedla v prohlášení.

Zvrat v případu nastal až čtyři roky poté, co byl Lee popraven. Nezisková organizace, která se snaží osvobodit neprávem odsouzené, provedla testy DNA z důkazů získaných v domě oběti. Na důkazech nebylo nalezeno DNA Leeho, ale jiného pachatele. „I když výsledky získané 29 let po shromáždění důkazů se ukázaly být jako neúplné a částečné, je pozoruhodné, že nyní existují nové profily DNA, které nebyly k dispozici během soudního řízení,“ uvedla Nina Morrisonová z projektu the Innocence project. Právníci z neziskové organizace se snažili dva týdny před vykonáním trestu smrti zastavit popravu a poskytnout nové důkazy, ale marně. „Před provedením popravy Leeho soud odmítl vyslechnut jakékoliv důkazy nebo povolit testování DNA,“ uvedli v prohlášení.

VIDEO: Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video  Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

..krakonos500 ( 16. května 2021 19:42 )

Vidím, že fakta a pravda tě přivádí k nepříčetnosti. Tak ať ti nerupne žilka.

..krakonos500 ( 16. května 2021 17:51 )

Jsi dobře zpracovaný bulvárem. Falšování fotogtsfií vzorků bylo potvrzeno a sami falšovatelé to přiznali jako "omyl". Ovšem ty pravé se nikdy nikde neobjevily a aby nebylo možné další zkoumání, tak byly vzorky protizákonně zničeny. Tady nejsme v Americe, tady máme zemanobabišizmus a falšování důkazů podle zadání je tady pravidlem.

cesky_novinar_ ( 16. května 2021 07:44 )

Ta vražda elektřinou - to je pěkný blábol. Proto u soudu nesměl vypovídat ten egyptský lékař, který jako první prováděl pitvu a nalezl nějakým jedem rozežrané žaludky.

..krakonos500 ( 16. května 2021 07:18 )

To je názor vyvolaný mediální masáží mozků pro jednoduché týpky.
Nejpravděpodobnější je rozšířená sebevražda Moniky zklamané životem. Její představa, že bude modelkou, které se bude klanět celý svět se neuskutečnila, odkopnul ji i pornokrál Rosenberg, takže jí zbyl jen "podřadný" manžel, kterého si vzala když nebyl nikdo jiný. A ženské při sebevraždách často "berou ssebou" děti, to je u chlapů velmi vyjímečné. A cesta so Egypta jako kulisa...Kramný chtěl do Tater, protože spláceli auto a měli šetřit a na rozdíl od Moniky umí jen česky a nikde se jinak nedomluví.

..krakonos500 ( 15. května 2021 23:32 )

To se u nás stát nemůže.
V případu Kramný založeném na prokazatelně zfalšovaných důkazech bylo soudkyní zakázáno provést testy DNA a pro jistotu vzorky tkání zlikvidovány ještě v průběhu soudních řízení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání