Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nejhorší hromadná vražda Čechoslováků proběhla před 77 lety: Za jedinou noc jich v koncentráku zabili 3792!

Autor: chal, ČTK - 
9. března 2021
11:14

Uplynulo 77 let od hromadné vraždy 3792 československých židů z terezínského rodinného tábora. Šlo o největší masovou vraždu Čechoslováků za druhé světové války. Mezi popravenými byli muži, ženy i děti. Právě těm nejmladším podle vzpomínek přeživších vězňů z dětského bloku životní podmínky ve vyhlazovacím táboře značně usnadnil vedoucí bloku Fredy Hirsch. O plánované popravě vězňů z rodinného bloku se dozvěděl s předstihem a zvažoval, jestli se postaví do čela vzpoury. Pak ale náhle zemřel za dosud nevyjasněných okolností.

Výročí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince v pondělí připomněla on-line pietní akce. Telemost propojil pražské nádraží Bubny, Černínský palác i místo někdejšího vyhlazovacího tábora. Památku zavražděných uctila především hudba, zazněla ale i báseň dětského básníka Františka Basse, který byl jako čtrnáctiletý zavražděn v Osvětimi.

Poslední zastávkou byla Osvětim 

Od největší hromadné vraždy Československých občanů během druhé světové války uplynulo už 77 let. V první etapě likvidace rodinného tábora, v noci z 8. na 9. března 1944, nacisté zavraždili 3792 židovských mužů, žen a dětí. Většina obětí byla do Terezína odvezena z nádraží Bubny.

Patřili mezi pět tisíc vězňů, kteří byli do Osvětimi-Březinky přivezeni v září 1943. Po příjezdu se jim dostalo jistých „privilegií". Neprošli selekcí, nebyly jim oholeny hlavy a nacisté také rodiny nerozdělili do různých sekcí tábora. Děti mohly přes den pobývat v takzvaném dětském bloku.

V prosinci 1943 a v květnu 1944 pak v několika transportech z Terezína přijelo dalších 12 500 vězňů, kteří byli umístěni v rodinném táboře.

Nacistická lest

V březnu se lidé ze zářijových transportů dozvěděli, že budou převezeni do „pracovního tábora Heydebreck." Místo do lágru, který neexistoval, však nacisté většinu těchto vězňů nechali odvézt k plynovým komorám, kde je zavraždili. Tragickou noc přežilo jen několik desítek lidí ze zářijových transportů z Terezína.

Zbylé vězně z rodinného tábora nacisté zavraždili v červenci téhož roku. Předtím však uskutečnili selekci, část lidí poslali do jiných táborů. Ze 17 500 vězňů rodinného tábora přežilo jen 1294 osob.

To, proč nacisté rodinný tábor zřídili, není dodnes jasné. Podle některých měl sloužit k propagandistickým účelům. Mnozí to však rozporují, neboť podmínky v táboře byly i přes zmíněná „privilegia" příliš hrozné.

Záhadná smrt Fredyho Hirsche

Spekulace o tom, že se obyvatele rodinného tábora nacisté nechystají přemístit, ale zlikvidovat, mezi vězně prosákly s předstihem. O možném plánu věděl i vedoucí dětského bloku rodinného tábora Fredy Hirsch, 28letý židovský gay, který měl dohled nad mládeží na starosti už v Terezíně. Podle vzpomínek pamětníků už tehdy dbal na to, aby děti pravidelně cvičily, dodržovaly hygienu a v utajení se také mohly učit.

„Fredyho dětský blok v Osvětimi – a nejen Fredyho, ale i ostatních – byl zázrak. Tam se nekradlo, tam se nenadávalo, každý měl svůj úkol a většinou ho plnil. Děti se tam učily latinská i německá slovíčka,” zavzpomínala pro Paměť národa Věra Jílková, jedna z vychovatelek dětí z rodinného tábora.

Fredy Hirsch zemřel 8. března krátce poté, co se dozvěděl, že nacisté místo přemístění vězňů z rodinného tábora možná plánují jejich hromadnou popravu. Hirschovi to přišel říct další vězeň Rudolf Vrba, který později z Osvětimi utekl.

Vrba Hirsche vyzval, aby zorganizoval vzpouru, ten si pak vzal hodinu na rozmyšlenou. Když se pak Vrba za Hirschem vrátil, našel ho v kómatu. V těle mladého gaye lékař našel smrtelné množství barbiturátů. Jestli šlo o sebevraždu, nebo úmysl nacistů, kteří tímto způsobem chtěli zabránit vzpouře, se neví.

Vzpomínky pamětníků pocházejí ze sbírky Paměť národa, kterou spravuje nezisková organizace Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Pokud považujete uchování vzpomínek za důležité, vstupte do Klubu přátel Paměti národanebo podpořte Paměť národa jinak na podporte.pametnaroda.cz.

Video: Jiří je posledním dvojčetem Mengeleho. Popsal děsivé pokusy i boj o přežité v Osvětimi

Video  Jiří je posledním dvojčetem Mengeleho. Popsal děsivé pokusy i boj o přežité v Osvětimi  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

poky-f ( 15. května 2021 12:56 )

poky-f ( 15. května 2021 12:56 )

V článku ani jedna zmíňka , že se jednalo o NĚMECKO ! Jak jinak , když Post Belum řídí KROUPA !!

Manowar ( 10. března 2021 05:28 )

Hlavně že jim stále lezou do zadku a nejsou schopni od nich zajistit válečné reparace.

fh52 ( 9. března 2021 21:35 )

Jak může být někdo tak hl...ý a ještě to dávat najevo

martinprokes ( 9. března 2021 21:29 )

Dnes Babiš zabije svojí neschopností skoro 200 lidí a pohoda. Nikdo to neřeší.

Zobrazit celou diskusi