Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tudy Hamás pronikal do Izraele: Palestinci využívají sítě mravenčích chodeb

Autor: rix - 
16. května 2021
05:00

Izrael zaútočil proti palestinskému hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Cílem útoků byla mimo jiné síť tunelů, které Hamás využívá již mnoho let.Tunely nejdříve sloužily k pašování zboží nebo zbraní. Později i přímo k vojenským akcím na půdě Izraele. Židovský stát se dlouhodobě snaží tunely eliminovat. Postavil kvůli tomu i megalomanskou podzemní hradbu.

Izraelská armáda oznámila pozemní invazi, ale jednalo se o důmyslnou léčku proti Hamásu. Ten v reakci na oznámení poslal své ozbrojence do vybudované betonové sítě, aby se případně ukryli před bombardováním. Izraelské obranné síly se ale zaměřily přímo na tunely a zlikvidovaly tam množství Palestinců, uvedl Daily Mail.

První tunely vybudoval Hamás v roce 2007 mezi pásmem Gazy a Egyptem. Tehdy tyto mravenčí stavby fungovaly především k pašování zboží nebo zbraní.

Některé jednodušší sítě však v Gaze existovaly již v roce 2002. Jedna byla použita k bombardování izraelské základy v pásmu Gazy v roce 2004.

K prvnímu příhraničnímu útoku Hamásu došlo v roce 2006, kdy skupina ozbrojenců unesla vojáka Izraelských obranných sil Gilada Šalita a přes pět let ho držela v zajetí. Do roku 2013 se síť definitivně odklonila od egyptských hranic směrem k Izraeli a pod hranicí mezi Izraelem a Gazou byly nejméně tři tunely.

Izrael se dlouhodobě snaží spletité sítě tunelů likvidovat. V roce 2018 Izraelské obranné síly oznámily, že našly a zničily nejhlubší tunel, jaký kdy palestinští islamisté vybudovali. Tunel, o kterém Izrael říká, že by jeho výstavba „stála miliony“, údajně začínal pod pásmem Gazy a pokračoval „několik kilometrů“ až na izraelské území.

Nejenže jsou tunely extrémně těžce detekovatelné ze vzduchu, ale jsou dále vyztuženy betonem, aby byly chráněny před nálety a propadnutím.

V tunelech dokonce funguje plně funkční elektrická síť. Samotný pobyt je zde ale značně nepohodlný. Stropy tunelů nejsou ani dostatečně vysoké na to, aby se v nich vojáci mohli pohybovat vzpřímeně.

V letech 2017 až 2021 Izrael vybudoval megalomanskou stavbu, která jej stála 640 miliónů liber (asi 19 miliard korun). Jedná se o mohutnou podzemní hradbu podle pásma Gazy. Palestincům se tak nepodaří prokopat se skrz. Betonová zeď vybavená pohybovými senzory určenými k detekci kopání tunelů je zapuštěná přibližně osm metrů pod zemí, rozprostírá se 41 mil podél hranice mezi Izraelem a Gazou.   

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání