Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V troskách po náletu zemřel i chlapec (†5). Sirény už zní celým Izraelem, přes 70 mrtvých 

Autor: ČTK - 
13. května 2021
07:52

V noci na dnešek zazněly poplašné sirény varující před dopadem raket poprvé také na severu Izraele. Dosud ostřelování z Pásma Gazy, ovládaného palestinskou skupinou Hamás, dosáhlo jen do jižní a střední části Izraele, informovala AFP. Podle reportéra agentury DPA byla slyšet nejméně jedna exploze také ve městě Tel Aviv. Izraelské letectvo celou noc pokračovalo v bombardování cílů v Pásmu Gazy, zničilo také místní velitelství Hamásu, píše list The Jerusalem Post (TJP).

Boje začaly po nepokojích v Jeruzalému v pondělí večer raketovou palbou z Pásma Gazy na Izrael, který pak zahájil masívní vojenskou operaci proti skupinám Hamás a Islámský džihád. O život přišlo podle zatím poslední bilance přes 70 lidí a stovky utrpěly zranění. Ve čtvrtek ráno raketa vypálená z Gazy zasáhla izraelské město Sderot, v troskách domu zemřel pětiletý chlapec, uvádí TJP.

Video  Raketové nálety v Izraeli: Mohutná exploze otřásla Tel Avivem  - Reuters
Video se připravuje ...

Po celém Izraeli pokračují potyčky a násilnosti mezi místními Židy a Araby. Policie kvůli nim zadržela téměř 400 lidí.

Ke zklidnění situace se snaží přispět Spojené státy. „Vyjádřil jsem lítost nad ztrátou lidských životů. Zdůraznil jsem potřebu ukončit raketové útoky a deeskalovat napětí. Izraelci a Palestinci si zaslouží stejnou míru svobody, důstojnosti, bezpečnosti a prosperity,“ napsal na twitteru americký ministr zahraničí Antony Blinken po telefonátu s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Letiště v Tel Avivu odklání lety

Na stranu Izraele se ve svém středečním projevu jednoznačně postavil americký prezident Joe Biden. Biden během telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem odsoudil raketové útoky Hamásu a dalších teroristických skupin proti Izraeli a vyjádřil „svou neochvějnou podporu bezpečnosti Izraele a legitimnímu právu Izraele bránit sebe a svůj lid“, uvedl Bílý dům. Na úvod svého projevu prezident Biden vyjádřil naději, že násilí brzy ustane.

Izrael kvůli ostřelování odklonil lety z Ben Gurionova letiště poblíž Tel Avivu na letiště na jihu země, koncipovaného jako alternativa v době ozbrojených konfliktů, uvádí Reuters.

Hamás a Islámský džihád od pondělního večera na Izrael vypálily 1500 raket, uvedla ve středu pozdě večer izraelská armáda. Dalších 350 raket se podle armády nepodařilo odpálit a „stovky“ jich zneškodnil izraelský obranný systém Iron Dome (Železná kupole).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5411569 ( 14. května 2021 09:36 )

mijo ( 14. května 2021 07:45 )

Přesně

wenzel trousil ( 13. května 2021 10:09 )

Jojo. Netanjahu pomalu konci tak ukazuje "Silu"­,,zba­belec­..Di­vi se nekdo ze Zidy ma rad jen malokdo?? A to, ze z Izraele reportuje zpustlej Rabi David Borek ,sef cele te Hebrejske posadky co ma v rukach tzv."Ceskou?? televizi" jen predvadi jak "Objektivni " ta CT skutecne je..

Michal Snobl ( 13. května 2021 09:27 )

To by jim tam EU a USA měli zavést ekologickou daň

Jardah775 ( 13. května 2021 08:44 )

Když před pár měsíci zemřel při dělostřeleckém odstřelování Doněcka 5 letý chlapec, tak jsem takové rozhořčení demokratických pisálků nezaznamenal.

Zobrazit celou diskusi