Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dramatické video ze záchrany zavalené skialpinistky (†35): Ostatní lyžaři se na ni vykašlali

Autor: VaB, ČTK - 
29. března 2021
05:15

Horská služba v souvislosti s nedávnými lavinami zveřejnila unikátní video ze záchrany zasypané skialpinistky. Na videu je vidět perfektní spolupráce leteckých záchranářů, pilotů a členů horské služby. Žena v nemocnici bohužel zemřela.

K sesuvu celkem dvou lavin došlo krátce po sobě 14. března na polské straně Krkonoš. V obou případech zasahovala česká horská služba společně s polskými kolegy a záchrannou službou z Hradce Králové a Liberce. 

K místu vzlétly i dva vrtulníky, které mají ve výbavě podvěs. Tím dokáže pilot pomocí dlouhého lana na místo neštěstí dopravit materiál, záchranáře nebo z nepřístupného terénu vyzvednout pacienta. Všechny vyjmenované věci piloti museli 14. března zvládnout.

Lavina s sebou stáhla celkem šest lidí, pod lavinou zůstala pětatřicetiletá žena, dva muži utrpěli šok. A právě kriticky zraněnou ženu musel pilot společně s leteckými záchranáři a horskou službou vyzvednout za pomocí podvěsu. Ukazuje to i dvouminutové video, které horská služba zveřejnila.

Ženu po vyproštění ze sněhu zdravotníci a lékaři resuscitovali, podali jí podpůrné léky a snažili se ji oživit. Resuscitace probíhala jak za letu, tak i při předávání do nemocnice. Bohužel se ji ale nepovedlo zachránit, v noci v nemocnici zemřela. 

Souhra pilotů, zdravotníků na palubě i horských záchranářů s leteckým výcvikem musí být perfektní. Na videu, které je pořízené ze záchrany skialpinistky zasypané lavinou v Černém kotli na polské straně Krkonoš, je vidět umění pilota i kooperace celého záchranného týmu,“ chválí HS všechny zúčastněné. Nutno podotknout, že v době záchrany bylo v horách špatné počasí, které se každou chvíli měnilo. Doplněno bylo i větrem, ten pilotům moc nepomáhá…

Volba podvěsu byla nutná, v laviništi vrtulník přistát nemohl, nebylo by to bezpečné. „Bylo nutné záchranáře i pacientku na podvěsu na laně transportovat na místo, kde již bylo možné „sednout" a přesunout osoby přímo na palubu stroje.  Zachycení do podvěsu často probíhá ve složitém terénu i za zhoršeného počasí a na chyby není prostor,“ dodává HS.

Video  Záchrana vrtulníkem v Krokonoších.  - Horská služba
Video se připravuje ...

Nepomohli jí

Velkým problémem je i fakt, že zasypané ženě nikdo z ostatních skialpinistů nepomohl. Jak horská služba ve své zprávě uvedla, bylo to proto, že část z nich z místa neštěstí odjela, zbylí neměli vybavení a znalosti záchrany.

Tři skialpinisté, kteří do žlabu Černého kotle nevjeli, zavolali o pomoc na linku 155. Tím však jejich aktivita zřejmě skončila. „Nepodílejí se na kamarádské pomoci, čekají v sedle Martinovky na HS, ještě před jejím příjezdem odjíždí," stojí v analýze k účinkování trojice lavinou nezasažených lyžařů. 

PavelSki ( 29. března 2021 10:15 )

Takže pomožme vždy jak umíme. Kdo neví, má obavu, aby něco více nepokazil, ok. Pak vyčkejme záchranářů, naveďme je, co jsme viděli, kolik osob jsme viděli, a optejme se, jestli něco nepotřebují odpovědět. A jestli můžem odjet, až na jejich souhlas. Případně nechte jim na sebe kontakt svědka.

A předměty na sněhu ponechme jak byly, výjimečně, tentokrát v horách výjimečně, ani obal od svačiny vypadlé na sníh neuklízejme. Naopak označme jejich místo, kdyby je vítr následně sesunul dál. Indicie, kde s postižený-á může nacházet. Stalo se s hůlkou, že někdo uklidil.

I naprostý laik tím může zrychlit záchranu k šanci přežití.

PavelSki ( 29. března 2021 10:09 )

Samozřejmě, že úkol pro každého, i laika, je vyčkat až HS osobu najde a až řekne, že další info nepotřebuje. Třeba i vizuálně navádět, podat svědectví a podat svědectví o tom, že další osoby tam nejsou. Že to říkali operátorovi, mohlo volat víc lidí a počty postižených se mohli znepřehlednit.

Nebyl jsem na místě, ale nevjetí dolu 3 lyžaři nemusela být chyba. Pokud nebezpečí trvá, mohli strhnout další lavinu, postiženou ještě více zasypat a sebe ohrozit. Ovšem vyčkat, jaké HS bude chtít na místě info, je prostě povinnost, i když se jedná o naprosto laického svědka.

Předtím psali, že tam ležela hůlka a že jí svědkové vzali stranou. To je ta chybná snaha pomoci. Asi jako vytáhnout předmět postiženému z rány, který pak vykrvácí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání