Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Martině zkolabovala kamarádka na túře v hlubokém sněhu: Byl to „zážitek lvl 10000“, popsala

Martina byla s kamarádkou v Beskydech: Z ničeho nic zkolabovala! Zachránila jí připravenost
Martina byla s kamarádkou v Beskydech: Z ničeho nic zkolabovala! Zachránila jí připravenost  (Autor: Horská služba)
Autor: VaB - 
4. března 2021
20:40

Připravenost a duchaplnost Martiny patrně zachránila život její kamarádce, která v lese a ve sněhu po pás zkolabovala. Podala jí léky a poté zavolala Horskou službu. Asistoval jim i Martinin pes Filip.

Únor už byl téměř u konce a Martina se svou kamarádkou se rozhodla, že vyrazí do přírody. Konkrétně do Beskyd. „Až se mě někdo příště zeptá, proč nosím na krátké treky velké krosny, tak přesně pro  tyhle situace. Dnes šlo totiž o život,“ píše ve svém příspěvku žena.

Ten den měla Martina sníh „po zadek“. V jednu chvíli před ní ale začala kolabovat její kamarádka, musela začít rychle jednat. „Jen díky tomu, že tahám na zádech úplně všechno, jsem jí dala hroznový cukr z lékárničky. Když pak bylo jasné, že má silný tetanický záchvat, tak jsem vytáhla magnezko a zabalila jsem ji do náhradního oblečení, které jsem nesla,“ popisuje.

Když už se situace maličko uklidnila, zavolala skrze aplikaci Záchranka Horskou službu. Díky aplikaci záchranáři věděli, kde se ženy nachází, a mohli tak rychle vyrazit na místo. Příjezd ale komplikoval sníh.

„Kamarádce se po magnéziu udělalo lépe a byla schopna sednout na čtyřkolku, která nás svezla dolů...na Horské už bylo dobře,“ popsala Martina. Dodává, že by aplikaci Záchranka měl mít v telefonu každý!

„Klukům z horský ještě jednou díky. Na chatě si je odchytím a přinesu poděkování. Byl to zážitek lvl 10000. Celý to bylo fakt vyčerpávající, ale jsem nesmírně šťastná, že vše dopadlo dobře,“ zakončila. 

Video  Horská služba v Jeseníkách zachraňovala zraněnou lyžařku  - Horská služba ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání