Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dvacet léků na úzkost každý den: Stále více Čechů je závislých, může za to i pandemie

Autor: ula - 
4. března 2021
05:30

Více než milion Čechů užívá léky rizikovým způsobem, tedy tak, že jim hrozí závislost, případně se u nich projevuje. Počet lidí v adiktologických ordinacích stoupá, podle ředitele obecně prospěšné společnosti Magdaléna Ondřeje Sklenáře pozorují odborníci oproti předchozím létům nárůst o 20 až 30 %. Velký podíl na tom má pandemie koronaviru, kdy si lidé nechávají předepisovat léky do zásoby a lékaři jim vycházejí vstříc. Nejvíce jsou lidé závislí na lécích na spaní a proti úzkosti. Problém je, že léková závislost se rozvíjí velmi pomalu a může trvat dlouhé roky.

Čtyřicetiletá učitelka, klientka obecně prospěšné společnosti Magdaléna, která si přála zůstat v anonymitě, byla svědomitá žena se smyslem pro pořádek. Za odborníky přišla úzkostná, s nízkou stresovou tolerancí, byla velmi zapomnětlivá a nekoncentrovaná.

„Přišla nejprve s tím, že má problém s alkoholem, ale po prozkoumání jejího pití se zdálo, že žádný problém nemá. Divné ale bylo, že i po malých dávkách alkoholu měla „okna“ a dělala různé excesy. Později jsme se dopátrali k tomu, že již 20 let užívá denně několik neurolů již od rána, vždy zvyšovala počet dle toho, jak náročný den ji ve škole čekal,“ přibližuje jeden příběh z mnoha ředitel Magdalény Ondřej Sklenář.

Když si žena dala velkou dávku neurolů a zapila ji vínem, přišel stav, který již nebyla schopná zvládnout.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině