Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Krkonoších spadla už druhá lavina! Na místě bylo 6 lidí! Zavalenou ženou resuscitovali

Aktualizováno -
14. března 2021
19:10
Autor: yks, ČTK - 
14. března 2021
12:34

Na polské straně Krkonoš v lokalitě Biały Jar spadla v neděli lavina. Zamířili tam polští i čeští záchranáři. Na místě byly dvě zasypané osoby. Později odpoledne spadla na české straně u chaty Martinovka druhá lavina a zasypala jednu ženu. Záchranáři ji museli resuscitovat a letěl pro ni i vrtulník záchranné služby. Dva další lidé se zranili. 

V Krkonoších došlo opakovaně k pádu lavin. První spadla na polské straně. Zasahovala i česká Horská služba, záchranáři a vrtulníky Letecké záchranné služby. O několik hodin později přišla podobná zpráva i z české strany. Druhá lavina spadla na hoře Mužské kameny, která je asi šest kilometrů od Špindlerova Mlýna.

Mohutná lavina ohrozila 6 lidí!

Informaci o druhé lavině potvrdil Blesku mluvčí Horské služby Radek Zeman. „Mohu potvrdit, že v oblasti Mužských kamenů, na české straně hor, spadla další lavina. Pod ní je uvězněná patrně 1 osoba. Zasahuje česká horská služba,“ sdělil a v zápětí byla obdobná informace publikována na twitteru. Později Horská služba upřesnila, že na místě se v době pádu laviny nacházelo 6 osob a dvě z nich utrpěly lehčí zranění.

Zasypaná žena musela být resuscitována, povedlo se ji přivést k životu. Podle informací agentury Aktu ji posléze vrtulník zdravotnické záchranné služby dopravil do nemocnice. Vyzvednout ji měl přímo v laviništi, kde ženu nalezl pes Horské služby.

Ženu lékaři na operačním sále nemocnice napojili na mimotělní oběh, její stav je kritický, řekl v neděli večer lékařský náměstek nemocnice Zdeněk Tušl. Podle informací Horské služby jsou další dva muži bez zranění, skončili ale s psychickými problémy. „V Polsku i u nás bylo celkem nasazeno 60 - 70 členů Horské služby,“ dodala k záchranným akcím služba na svém twitteru.

„Zdravotníci jsou na místě, záchranné práce jsou nyní v kompetenci Horské služby. Zdravotní služba je pod řízením HS, abychom jí mohli pomoci, s čím právě potřebují. Mohu potvrdit, že v současnosti ještě žádného pacienta nemáme," uvedl dříve Michal Georgiev z LZS Liberec.

První lavina spadla v Polsku

Zeman informoval také o první lavině. „V tuto chvíli máme informaci, že je to na polské straně. Na místě zasahuje polská horská služba GOPR i naši lidé. Předběžné zprávy hovoří o tom, že na místě mohou být dvě zasypané osoby,“ uvedl pro Blesk. 

Na místo také letěly dva vrtulníky Letecké záchranné služby z Liberce a z Hradce Králové, které tam transportovaly psovody.

Od soboty platí v Krkonoších druhý stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech je 60 až 110 centimetrů sněhu, za 24 hodin ho napadlo deset centimetrů. Sníh napadl na ledovou krustu, laviny z navátého sněhu se mohou vyskytovat na závětrných svazích nad pásmem lesa. Laviny z mokrého sněhu mohou být v polohách i pod 1100 metrů nad mořem.

Pohybovenadany ( 14. března 2021 21:07 )

A měla roušku ? Byla ve svém okresu ?

franz ( 14. března 2021 16:21 )

Já chodím jen na kraj obce. Dodržuji nařízení a nepřijdu o život.

offline ( 14. března 2021 16:05 )

Včera vytuhnul v rybníku otužilec, dnes v lavině skialpinista. Všichni Češi jsou letos otužilci nebo skialpinisti, nebo obojí, magoři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání