Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kamarádi nepomohli lyžařce (†35) umírající v Krkonoších pod lavinou: Co jí mohlo zachránit život?

Autor: jel, ČTK - 
28. března 2021
06:40

Minulý týden vydala Horská služba zprávu, podle níž po pádu laviny v Krkonoších skialpinisté nepomohli zavalené ženě. Část z nich dokonce odjela před příjezdem záchranářů. Lyžařka zemřela po převozu do nemocnice. Nyní Horská služba popsala, jak lze v podobných případech postupovat.

Ženu záchranáři našli v lavině v lokalitě Černý kotel (Czarny Kocioł) na polské straně hor 1,3 metru pod sněhem. Na místě tragédie bylo podle horské služby v neděli odpoledne šest skialpinistů. Tři z nich při sjíždění lavinového žlabu Černého kotle strhla lavina, zbylí tři zůstali nad odtrhem. Ti zavolali na tísňovou linku, tím však jejich pomoc skončila.

Podle zveřejněné analýzy lavinou nezasažená trojice pouze čekala na místě na záchranáře a ještě před jejich příjezdem odjela. Bohužel zbylí skialpinisté neměli potřebnou výbavu a nevěděli nic o první pomoci při zavalení lavinou. Ženě tedy taky příliš nepomohli.

Horská služba nyní na svých oficiálních facebookových stránkách vysvětlila, co je to tzv. kamarádská pomoc a jak se v podobných případech, kdy jde opravdu o každou minutu, zachovat. Vše doplnila přehlednými infografikami, na nichž je dobře vidět, jak postupovat a co dělat nejdříve. Zároveň zdůrazňuje, aby se lidé do hor vydávali pouze s lavinovým vybavením. Může to zachránit životy!

„Při pádu laviny je to (kamarádská pomoc, pozn. red.) ta nejrychlejší a dost často nejúčinnější pomoc. Záchranáři se na místo dostanou v řádu desítek minut a v této době jsou kamarádi jediní, kteří mohou účinně pomoci. Je dobré ale vědět jak,“ napsali v příspěvku.

„Možná se budete ptát, jestli se do kamarádské pomoci máte pouštět, i když si nevěříte a máte strach, že strhnete další lavinu nebo že zkrátka přinesete víc škody než užitku,“ uvedli dále záchranáři. Podle nich by člověk, který se vydává s přáteli do hor, měl být vždy připraven, že k zavalení lavinou může dojít a měl by být vždy schopen pomoc realizovat. „Dávejte na sebe na horách pozor!“ uzavřela Horská služba svůj příspěvek.

Informace o tom, jak po pádu laviny postupovat, naleznete níže v galerii.

illenne ( 28. března 2021 16:14 )

Neskutečné, nechali kamarádku

rudne ( 28. března 2021 12:03 )

Když lezu do hor tak mám mít pořádné vybavení jako lavinový pípák, tito "chytráci" si pouze na turisty hrají!!!

drazor ( 28. března 2021 09:13 )

Zveřejnit jména těchto „kamarádů“, banda namyšlených č@ráčků zbaběle jen přihlížela. Na kamarády si dokážou jen hrát, alespoň trošku se mohli snažit něco udělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání