Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stařenka potrhaná dogou zemřela v nemocnici: Kromě viny majitelky soud řeší i možné pochybení lékařů

Argentinská doga napadla stařenku, která po útoku psa zemřela (ilustrační foto).
Argentinská doga napadla stařenku, která po útoku psa zemřela (ilustrační foto).  (Autor: profimedia.cz)
Autor: chal - 
13. ledna 2021
11:26

Argentinská doga volně pobíhající po ulicích severočeské obce Pihel před dvěma lety v únoru napadla 91letou seniorku na procházce. Důchodkyně při zuřivém útoku psa utrpěla zranění, po dvou dnech zemřela v nemocnici. Případ nyní řeší soud, který se kromě míry viny majitelky psa zabývá i možnou chybou lékařů.

Ve středu 16. února 2019 si vyšla 91letá obyvatelka Pihelu na procházku. Vzhledem ke svému věku a zdravotnímu stavu se musela pohybovat za pomoci chodítka. Přesto chodila seniorka na procházky pravidelně. Osudného dne ale na ulici potkala argentinskou dogu, která utekla majitelce ze sousedství. Pes na důchodkyni zaútočil, shodil ji na zem a potrhal ji na obličeji.

Seniorce pomohli dva lidé, kteří zrovna projížděli kolem v autě, a psa od ní odehnali, zraněná paní ale bohužel musela být hospitalizována v nemocnici, kde po dvou dnech zemřela. Policisté se případem zabývali přes rok a v dubnu 2020 nakonec obvinili majitelku psa z usmrcení z nedbalosti.

Okresní soud v České Lípě začal případ projednávat na konci minulého roku. Majitelka v prosinci popsala psa, který dnes už nežije, jako přátelského. Byl podle ní „vítací typ“ a údajně jí nikdy jindy neutekl. Proti její výpovědi se nyní při úterním jednání ostře ohradila vnučka zesnulé ženy. „To je lež. Její psi utíkali často a zabíhali až k Chotovicím. Argentinská doga není bojové plemeno, ale ochranářské. Jenže pokud není vychován, tak zabíjí,“ řekla podle serveru Novinky.cz vnučka.

Kromě výpovědi vnučky se soud v úterý zabýval také možností, že za úmrtí stařenky nesou díl viny i lékaři z českolipské nemocnice, informoval server.

Seniorka měla totiž po útoku protrženou slezinu, na což lékaři nepřišli, přestože zaznamenali pokles krevního obrazu, který je měl přimět ke kontrole břišní dutiny. Podle soudního znalce Františka Antoše personál měl zpozornět i kvůli zhoršujícímu se psychickému stavu pacientky.

villon ( 13. ledna 2021 12:44 )

Psy větší než čivava chovat jen v ZOO. I pudl dokáže zmasakrovat dítě. A ubude how wen ve městech. Bude bez nich líp! Lidičky by měli rodit děti a ne chovat v bytech zvěř.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání