Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojačka Míša zemřela v Egyptě po pádu vrtulníku: Dojemné poslední foto s kamarády od hasičů

Autor: chal - 
16. listopadu 2020
05:20

Armáda, rodina a známí truchlí za Míšu Tichou, jež ve čtvrtek zahynula při tragické havárii vrtulníku na Sinajském poloostrově. Mladá rotmistryně je první českou vojačkou, která zemřela na zahraniční misi. Nešťastná událost rozesmutnila i dobrovolné hasiče, jejichž členkou Michaela byla.

Míša milovala pohyb a ráda pomáhala druhým. Proto se také přidala k branickým dobrovolným hasičům. Míša mimo jiné úspěšně reprezentovala Českou republiku v mezinárodní soutěži Toughest Firefighter Alive (Nejtvrdší žijící hasič). Všechny hasiče její náhlý skon zarmoutil.

„Nebyla to jen vojanda, ale účastnila se i hasičských závodů TFA. Například v roce 2016 obsadila v kategorii ženy na Mistrovství Evropy v Polsku 3. místo! Čest její památce,“ uvedl na facebooku její kolega a reprezentant Pavel.

K tragédii se vyjádřili i zástupci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. „Rodině, pozůstalým a všem přátelům vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ uvedli na facebooku. Před odjezdem na zahraniční misi se braničtí hasiči s Míšou dojemně loučili. Starosta SDH Braník Petr Kobylák a člen výboru Petr Lorenc jí jako dar předali knihu Pompiéři, požárníci, hasiči, ve které se autor Josef Nitra zabývá historií hasičů v českých zemích.

Michaela Tichá ve čtvrtek seděla spolu s dalšími sedmi lidmi na palubě vrtulníku UH-60 Black Hawk. Stroj měl nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch bohužel nehodu a zřítil se. Havárii přežil jediný člověk. První ženskou oběť zahraničních misí v České republice přivezl v pátek odpoledne do vlasti armádní speciál. Pietního aktu na kbelském letišti se kromě Míšiny rodiny a spolupracovníků účastnil také premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Video  Armádní speciál přepravil ostatky Michaely Tiché do vlasti (13. listopadu 2020).  - CNC / Veronika Foltová
Video se připravuje ...

pajato73 ( 17. listopadu 2020 10:36 )

z vasich nazoru a komentaru je mi spatne.... jsou bez ucty k zmarenemu mlademu zivotu!! A me by spis zajimalo, JAKOU nehodu ten vrtulnik mel....

mim33 ( 16. listopadu 2020 12:19 )

A suďte mne.

user ( 16. listopadu 2020 09:51 )

Když spadne balík dlaždic na hlavu skladnikovi v OBI, tak se žádný ministr ani státní pocty nekonají. A to ten skladník je národu prospesnejsi.
Armáda má být v domovech důchodců, dohlížet na Vládní opatření a zajišťovat přepravu zdravotho materiálu v ČR.

jiri ( 16. listopadu 2020 07:45 )

Denně zemřou daleko prospěšnější lidé tak už neotravujte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání