Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Český voják Honza strávil půl roku v americké armádě: Úspěšně absolvoval náročný kurz

Autor: VaB - 
18. srpna 2020
19:22

Český voják Jan Rejmont uspěl v Americe, měl druhý nejlepší výsledek u ženijního kurzu. Učili se stavět základny nebo odpalovat dveře. U americké armády strávil půl roku.

Vymyslet, kde bude stát základna nebo se pomocí výbušnin dostat skrz zeď a mnoho dalšího, se v USA učil český voják Honza Rejmont. Speciální ženijní kurz je určen pro vojáky Námořní pěchoty Spojených států amerických. Mezi třinácti vojáky byl jen jeden další cizinec, Filipínec.

„Kurz Combat Engineer Officer je určen nově narukovaným mariňákům, kteří se tady mají naučit co nejvíc ze ženijní oblasti. Proto byla větší část věnovaná převážně přednáškám a následně pak testům. Až ke konci kurzu jsme si prošli i praxí,“ přiblížil náčelník skupiny bojové přípravy štábu 151. ženijního praporu nadporučík Rejmont.

Ze všeho nejdůležitější je znalost angličtiny, bez toho by se asi s kolegy za velkou louží nedomluvil. Každý cizinec musí před nástupem projít testem ECL, který prověří jejich slovní znalost. Podruhé ho musí absolvovat při příjezdu na základnu. „Důležité je také umět jazyk aktivně používat. Chvilku to trvalo, než jsem se do toho dostal, ale pak už to bylo bez problémů. Rozšířil jsem si slovní zásobu převážně z vojenské terminologie a dost mi to pomohlo se rozmluvit, protože tam ani jiná možnost nebyla,“ popsal český ženista. 

Všechno se muselo naplánovat

Lektoři museli své studenty naučit plánovat, bylo to jejich hlavním úkolem. Ať už se jednalo o zřizování zátarasů nebo průchodů v zátarasech, překročení vodní překážky či vybudování základny tzv. na zelené louce. Při plánování museli myslet na všechno. „Připravit celý harmonogram výstavby, nakreslit výkres. Součástí základny je např. i úpravna vody a zdroj energie, aby základna byla soběstačná,“ vysvětlil Rejmont.

Všechny plány pak museli zpracovat do prezentace a tu potom přednést nadřízenému. U nás se obvykle vytvářejí prezentace k dokladům veliteli pouze při větších cvičeních. V Americe je ale zvykem dělat prezentace při sebemenším vyvedením jednotky. Proto na přípravu a plánování dávali během kurzu velký důraz,“ popsal.

Bavilo ho bourání

Pro Rejmonta byl každý předmět zajímavý, například díky odlišné technice a vybavení. Nejvíc se mu ale zamlouvaly trhací práce a urban breaching, neboli násilné vstupy do objektů. „Byla to pro mě úplná novinka. Jde o to, že pomocí výbušných prostředků se proniká skrz okna, dveře nebo zeď do předem určených objektů,“ řekl.

V rámci speciálního přezkoušení musel předvést vyrážení dveří beranidlem na čas, záchrana raněného v „plné polní“ nebo musel zvednout maketu těžkého kulometu. 

Cenné zkušenosti

Nic z toho ale nebylo pro Honzu překážkou. Ani covid-19, i když se opatření dotklo i jich. „Museli jsme nosit roušky, hlavně v obchodech nebo v jídelně. V podstatě jsme za celou dobu kurzu neopustili základnu, vyjeli jsme ven snad jenom dvakrát. Všechno kvůli přísným hygienickým opatřením. Ale upřímně nás nic nenutilo opouštět základnu, protože tam bylo naprosto všechno, co jsme k životu potřebovali,“ doplnil Rejmont.

A výsledek? Český voják si z půlročního kurzu odvezl certifikát „United States Marine Corps“ a hlavně cenné zkušenosti, které může nadporučík při plánování výcviků v rámci 15. ženijního pluku do budoucna využít. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi