Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miliardy „vyletěly komínem“? Transportéry a tanky české armády nefungují, šokuje NKÚ

Autor: ČTK - 
25. května 2020
09:06

Ministerstvo obrany (MO) investovalo v letech 2016 až 2018 do nové techniky české armády 2,8 miliardy korun, dalších 1,3 miliardy korun stály opravy, údržba a náhradní díly. Přesto nebyla velká část obrněné techniky provozuschopná, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Problémem je podle kontrolorů i závislost na dodavatelích nebo prodražování oprav a údržby obrněné techniky. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí NKÚ Jana Gabrielová. Reakci ministerstva obrany ČTK zjišťuje.

„Při nákupech obrněné techniky se MO nezabývalo náklady na celý životní cyklus obrněné techniky, i když mu to ukládají usnesení vlády už od roku 2011,“ uvedli kontroloři. Podle nich to, že ministerstvo náklady na údržbu a opravy neřeší v době nákupu, vede k tomu, že se stává závislým na dodavateli servisní podpory a náhradních dílů a provoz obrněné techniky se prodražuje. Výdaje na servisní podporu a nákup náhradních dílů vzrostly ze 194 milionů korun v roce 2016 na téměř 780 milionů korun v roce 2018, zjistil NKÚ.

Problémy s dodávkou náhradních dílů a servisem se projevily například u bojových vozidel pěchoty, obrněných transportérů nebo modernizovaných tanků. V kontrolovaných letech 2016 až 2018 bylo provozuschopných méně než 43 procent tanků. Jeden z vyprošťovacích tanků nebyl schopen provozu 3,5 roku, což je téměř pětina jeho životnosti, podotkli kontroloři.

Zjistili také, že ministerstvo vynaložilo neefektivně téměř 86 milionů korun na technické úpravy obrněného vozidla, které mělo sloužit k průzkumům při zahraniční misi. Technické úpravy nakonec vedly k přetížení vozidla, proto byly nutné další úpravy. Vozidlo nakonec nebylo v provozu celkem 6,5 měsíce a pro zahraniční mise ho armáda nevyužila.

Při nákupech techniky i u servisních služeb využilo ministerstvo ve všech kontrolovaných případech výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek, nebo jednací řízení bez uveřejnění. To, že jsou smluvní ceny odpovídající, dokládalo znaleckými posudky. Podle NKÚ tyto posudky například podpořily navýšení ceny obrněných vozidel velitelsko-štábních a spojovacích o 60 procent oproti předpokladům, konkrétně z 1,3 miliardy korun na dvě miliardy korun. U rámcové dohody na tři roky servisní podpory pro bojová vojenská vozidla pěchoty a pro obrněné transportéry zvýšilo ministerstvo cenu o 795 milionů korun, což je o 270 procent oproti předchozí rámcové smlouvě.

Úspory by podle kontrolorů přineslo, pokud by se na opravách a údržbě obrněné techniky podílela ve větší míře sama armáda, většinu servisních služeb totiž zajišťují externí dodavatelé. NKÚ ale připouští, že armáda na to nemá dostatek kapacit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milan Šmid ( 26. května 2020 14:13 )

VŠEM CO PODEPSALI SMLOUVY BY MĚLI ZABAVIT VEŠKERÝ MAJETEK JEJICH RODIN NA KTERÝ NEMAJÍ DOKLAD O PŘÍJMU !!!! PROČ JUSTICE S POLICII NEJEDNAJÍ !!KDYBY VY JSTE OMYLEM NEZAPLATIL NĚKOLIK TISÍC DAŇ TAK VÁS ZAVŘOU ???

Petr Šlesinger ( 25. května 2020 19:27 )

Ten vyprošťovací tank např nebyl v pořádku už od výroby .Neboť jeho hydrauliku mastili v nevyhovujících podmínkách.Všude plno prachu a nečistot.Pak se furt sr_al.Servis těch pandurů shrábl jeden soukromý zbrojař.Místo výrobního závodu VOP.CZ.Pak musel lanařit lidí z tohoto státního podniku aby ten servis jakž takž zabezpečil.A to bychom mohli pokračovat až do rána.Když o všem rozhodují politici a zelené gumy jen aby si namastili kapsu ,tak máme armádu jakou máme.

1xTomasx1 ( 25. května 2020 12:22 )

Současná situace jasně ukázala, jak je svět připraven na potenciální válku s nepřítelem. Kdyby jsme šli do konfliktu nedejbože např s Čínou, tak Číně stačí nedodávat zboží do světa a v ČR si nekoupíte ani Paralen a ty hračky za miliardy se nemusí ani opravovat, jelikož po pár měsících nouze tady bude mávat každý bílým praporem a učit se Čínštinu.

romario71 ( 25. května 2020 11:31 )

Celé ministerstvo obrany je jedna velká zlodějna a banda provařenců.Co chceme, když tam sedí blbci, kteří si cpou kapsy a ničemu nerozumí.Naše armáda je jen parodie na armádu.Umí si jen hrát na vojáčky a vyhazovat státní peníze do luftu.Vždyť stačí na vyřazení třech Pandurů jeden osobák, když do sebe ty PROFÍCI nabourají

AliAlice ( 25. května 2020 10:28 )

No přece za to musí někdo nést zodpo­vědnos­t...jí­dlo se zdražuje a všechno ostatní,a tady jenom tak vyletěly miliardy komínem !!! Tak funguje náš Kocourkov ...

Zobrazit celou diskusi