Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jinak to nešlo, odmítá armáda kritiku za pietu. A řekla, proč na Vítkově chyběly prapory i salvy

Autor: sab, kal - 
9. května 2020
17:06

Poté, co bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt zkritizoval podobu pietního aktu k 75. výročí konce druhé světové války, ministerstvo obrany přichází se svojí obhajobou. Forejt zkritizoval doprovod prezidenta Miloše Zemana, ale i absenci praporů, ohňů a čestných salv. Podle resortu obrany by taková pocta vyžadovala přítomnost dalších 100 osob, kteří by ale mezi sebou nedokázali dodržet bezpečnou vzdálenost.

V porovnání s jinými státy Evropy byla podle bývalého šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta česká pieta nejhorší. „Neuctivé, ponižující, zoufale komické divadlo – vůči všem, zejména ale vůči veteránům,“ dodal k tomu a akt nazval fraškou. Vláda podle něj přitom měla k dispozici několik scénářů, které by byly lepší.

To ale odmítá ministerstvo obrany, které mělo pietní akt k 75. výročí konce druhé světové války na starost. „Zvolená forma vycházela z aktuální situace, která ještě stále nedovoluje bezpečné shromáždění většího počtu lidí. Byla konzultována se všemi účastníky piety, Pražským hradem, vládou i Ústředním krizovým štábem,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva Jana Zechmeisterová a doplňuje, že až do pondělka 11. května platí nařízení vlády, které neumožňuje shromáždění více než 10 osob a definuje také bezpečnou vzdálenost mezi osobami 2 metry.

Video  Pieta na Vítkově: Zeman měl doprovod v modrém obleku a hnědých botách  - abl
Video se připravuje ...

Forejt se ale nestrefoval do toho, že by bylo na pražském Vítkově málo lidí. Účastníci piety v pátek přijížděli postupně v desetiminutových intervalech. Po položení věnce a minuty ticha za zvuků signálu Večerka každý odešel a přišel další. Forejtovi jako odborníkovi na protokol ale spíš vadilo aranžmá.

„Proč na čestném dvoře památníku nehořely věčné ohně? Proč alespoň ve stojanech nebyly historické prapory, které by byly důstojným symbolem uctění památky padlých?“ ptal se Forejt . Zarazil se také nad tím, že nebyly slyšet čestné salvy.

To ale podle resortu také nebylo možné. „Přítomnost historických praporů, vojenské hudby a čestné jednotky by znamenala přítomnost dalších cca 100 osob a neumožňovala by dodržet bezpečnou vzdálenost,“ sdělila mluvčí.

Na Večerku jsou lidé zvyklí, hájí se obrana

Dále se bývalému protokoláři nelíbilo, že trubač alespoň jednou neobměnil „signál Večerka" za jiný. Podle Forejta hrál pořád roboticky to samé.

Na to organizující ministerstvo odpovídá: „Signál POZOR a Večerka, které zazněly při kladení věnců, jsou základní součástí každého pietního ceremoniálu, ať už se jedná o použitou komorní formu či rozšířenou verzi, na jakou je veřejnost zvyklá.“

Pietu bez účasti veřejnosti, čestné jednotky a vojenské hudby i hostů označil resort jako komorní a připomíná, že odpovídala nařízení vlády. I tak ale prý šlo o důstojnou připomínku 75. výročí ukončení 2. světové války.

Video  Metnar chce pro armádu moderní vybavení. Ne jen pomáhat a pak čelit škrtům  - abl
Video se připravuje ...

To podle resortu bylo zejména účastí významných představitelů státu. „Byl přítomen jak prezident republiky, tak nejvyšší ústavní činitelé (předseda Senátu PČR, předseda PS PČR, předseda vlády ČR, ministr obrany ČR, náčelník Generálního štábu AČR, primátor hlavního města Prahy, arcibiskup pražský a primas český) a zástupci veteránských organizací ( starostka České obce sokolské, předseda Československé obce legionářské a předseda Českého svazu bojovníků za svobodu),“ vyjmenovala Zechmeisterová.

Pochválila také Českou televizi, která pietu živě přenášela. Ocenila zejména improvizované studio s hosty. „Nejen umožnila veřejnosti být pietě přítomna alespoň zprostředkovaně, ale navíc ji obohatila o vyjádření historiků a osobností společenského života,“ přidala mluvčí ministerstva obrany.

Video  Jindřich Forejt má padáka. Kdo je český „Gump“ a proč končí?  - Matěj Smlsal, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

frantacizek ( 10. května 2020 00:32 )

a ptali jste se vůbec Prymuly, jestli si chce k té operaci vir přibrat ještě Rusáky? My už teď soudruzi nemůžeme udělat v Kremlu chybu, řešíme tady velké věci na to nezapomínejte..

frantacizek ( 9. května 2020 22:54 )

a my jsme tady hoši východní fronta.. musím najít praporky ve sklepě a vyvěsit, kdyby bylo nejhůř..

frantacizek ( 9. května 2020 22:48 )

a to ještě tenhle neví, že i když tady máme rozjetou jednu válku s vojenským tažením proti družebnímu viru, tak ještě ted v letní pauze na frontě pojedeme vysvětlovat na východ toho Koněva na zádech. Pan Tau to dnes říkal. Cyril urovná všecko, ale nechcete vzít tohoto Medvídka z Bogoty pro jistotu s sebou do toho Kremlu, úplně nepotřebuji, aby nám Vladimir Vladimirovich ještě vyhlásil následně válku. Mám v pojistce bytu jen pojištění proti živelným katastrofám, nevím, ale bombardování Vladimira Vladimiroviche seshora by mi asi neuznali.

jonn ( 9. května 2020 19:07 )

Šaškárna ,tichá vzpomínka stačí. -

mesalina ( 9. května 2020 18:34 )

forejt zase hledá hnidy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa