Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ošetřovatel z Polska vraždil pacienty: Píchal jim inzulin, lidé se ho báli

Autor: štt - 
8. října 2020
19:38

Soud v Mnichově odsoudil na doživotí polského ošetřovatele za vraždu nejméně tří pacientů. Mimo léčbu jim podával inzulinové injekce.

Grzegorz Stanislaw (38) byl původně obviněn ze šesti vražd, ale soud pro ně nenašel dostatek důkazů. Ve dvou případech jej uznal vinným z pokusu o vraždu. Vinný je rovněž z nebezpečného ublížení na zdraví a z krádeže. Za tři prokázané vraždy byl nakonec odsouzen k doživotnímu výkonu trestu.

Soudkyně Elisabeth Ehrlová uvedla, že mnozí Stanislawovi pacienti a jejich rodiny delší dobu ošetřovatele podezírali. Jeden starší muž měl dokonce prohlásit, že pokud se k němu ještě jednou pečovatel přiblíží, vyskočí z okna. Přes všechna podezření nechávali vraha nadále u sebe zaměstnaného z důvodu neschopnosti najít za něj náhradu.

Muž během soudního procesu odmítal vypovídat. Až do jeho posledního dne, kdy vyjádřil rodinám lítost nad svými činy: „To, co jsem provedl, bylo velmi brutální.“ Prokuratura jej obvinila z injekčního podávání inzulinu, který může být ve vyšších dávkách smrtelný. Muž čelí i obvinění z loupeže a zpronevěry. K inzulinu měl přístup, jelikož sám má cukrovku. Mezi dubnem 2017 a únorem 2018 navštívil domy nejméně 69 pacientů, a to ve vícero německých městech.

Dle soudu byl již v Polsku souzen za podvod a v mezi lety 2008 až 2014 byl ve vězení. Tento případ připomíná osobu Nielsa Högela, který byl minulý rok odsouzen za vraždu 85 lidí! Německý Spolkový soudní dvůr jej v září poslal na doživotí za mříže. Ten během svého tříletého ošetřovatelského působení v dolnosaských městech Oldenburg a Delmenhorst podával pacientům nadměrné dávky léků ovlivňujících činnost srdce. Hrůzný čin dělal za účelem jejich zpětného oživení, aby prokázal své lékařské schopnosti. V mnohých případech se mu to však nepovedlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání