Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další dějství dramatu v kauze Kuciak: Aleně Zs. potvrdili vazbu

Autor: ran, ČTK - 
5. září 2020
15:33

Alena Zs. nepravomocně zproštěná z podílu na vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka (†24) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†24) zůstane pod policejní kontrolou. Před soud dorazila v doprovodu po zuby ozbrojených policistů. Rozhodovalo se o její vazbě kvůli podílu na několika dalších vraždách!

Před Specializovaný trestní soud v Pezinku se v sobotu za doprovodu policistů ze zásahové jednotky znovu postavila Alena Zs. Žena byla předtím obžalovaná ze zprostředkování vraždy novináře Jána Kuciaka, v pátek ji ale soud nepravomocně očistil. Podle informací webu noviny.sk prokurátor s tímto vývojem počítal. Žena byla propuštěna z vězení, vzápětí ji ale znovu zadrželi a v sobotu se před soud vrátila poté, co státní zástupce požádal o uvalení vazby kvůli dalším zločinům, které jí klade za vinu. 

Policie ženu v pátek zatkla bezprostředně poté, co vyšla ze dveří věznice. Podle informací slovenských médií ji poté okamžitě odvedli k výslechu. K rozhodnutí o tom, zda Aleně Zs. zůstane odepřen svobodný pohyb, či ne, došlo v sobotu brzy odpoledne. Soud žádosti vyhověl.   

Alena Zs. totiž kromě stíhání za vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové čelí stíhání kvůli účasti na přípravě tří nedokonaných vražd.

Kriminalisté podezírají ženu z účasti na přípravě nedokonaných vražd dvou elitních prokurátorů Maroše Žilinky a Petra Šufliarského a bývalého ministra vnitra a spravedlnosti, nynějšího advokáta Daniela Lipšice, který zastupoval v případu Kuciakovy vraždy rodiče zastřeleného reportéra.

Letos na jaře stanula před soudem také v případu, ve kterém ji spolu s dalšími obžalovanými prokuratura viní z podílu na vraždě někdejšího primátora jihoslovenského města Hurbanovo Lászlóa Basternáka. Ten byl zastřelen před deseti lety.

Žena podala proti vazebnímu stíhání stížnost, na rozhodnutí slovenského Nejvyššího soudu ale bude čekat ve vazbě.

Příchod obžalované k soudu byl mediálně velmi sledovaný, policie uzavřela celou přilehlou ulici a novináře hlídala. 

Alena je známou podnikatele Mariana Kočnera, kterého soud ve čtvrtek zprostil obžaloby z objednání Kuciakovy vraždy. Podle prokurátora, který se proti osvobozujícímu verdiktu ihned odvolal, žena za finanční odměnu převzala od Kočnera objednávku na vraždu a oslovila dalšího prostředníka. Ten se k činu stejně jako střelec přiznal.

Kočner je vazbě v kauze padělání směnek, ve které byl letos v únoru zatím nepravomocně odsouzen k trestu vězení v délce 19 let.

Profesor ( 8. září 2020 10:59 )

Řekl bych, že tady něco hodně smrdí, nezdá se mi, že díky vraždě celkem bezvýznamného novináře, se začalo dít to, co se dělo. Díky medializaci této tragedii došlo i na odstřel slovenské vlády. Tedy asi jednalo jen o vraždu, ale o něco více, kdy Kuciak byl zavražděn a jeho přítelkyně měla zřejmě smůlu, že v nesprávnou dobu byla na nesprávném místě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání