Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dobrovolný hasič nechtěl do práce: Na Liberecku tak s kamarády zapaloval stohy

Autor: ČTK, VaB - 
31. srpna 2020
18:48

Dva muži a jedna žena se přiznali k úmyslnému zapálení několika stohů sena na Liberecku. Jeden z mužů je dobrovolný hasič, požáry zakládal proto, aby nemusel do práce a měl vyšší odměnu jako zasahující hasič...

Dva muži a jedna žena se přiznali kriminalistům k založení několika požárů sena ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku. Jeden z podezřelých mužů je dobrovolným hasičem. 

Motivem založení uvedených požárů bylo právě to, aby nemusel do práce a současně si zasloužil i vyšší odměnu jako zasahující dobrovolný hasič. 

Trojice se podle mluvčí policie přiznala i k úmyslnému založení požáru sena ve stejné lokalitě Vratislavic loni v létě. „Nadále probíhají další úkony trestního řízení. Kriminalisté zatím nezahájili trestní stíhání ani jednoho z podezřelých,“ popsala mluvčí Dagmar Sochorová. S odhalením žhářů podle ní policii pomohla veřejnost.  

K požáru balíků slámy do Vratislavic vyjížděli hasiči naposledy v pátek ráno. Za posledních deset dnů to byl už čtvrtý podobný požár v této lokalitě. Dvakrát hořelo předminulý týden, 18. a 21. srpna na Tyršově vrchu. Třetí a největší požár zasáhl v pondělí v kilometr vzdálené Náhorní ulici asi 160 balíků slámy. Škoda v tomto případě je 150.000 korun.

V pátek kolem 4:00 hasiči vyjeli k požáru zhruba 60 balíků sena ke hřbitovu. „Na likvidaci jsme nasadili dva vodní proudy, zároveň jsme ochlazovali okolí, aby nedošlo k rozšíření na stromy, a pravidelně jsme pomocí termokamery monitorovali teplotu balíků,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Zásah podle ní trval zhruba dvě hodiny, hasiči měli na místě tři jednotky. 

Josef124 ( 17. května 2021 08:51 )

To snad ani není možný. Já jsem také dobrovolný hasič a nikdy by mě nenapadlo něco zapálit. Mám strach si i zapálit malý oheň na zahradě, aby od něj něco nechytlo. I jako dobrovolní hasiči jezdíme často k požárům. Museli jsme si proto koupit ochranné oblečení z https://www.uvex-safety.cz/cs/ , protože v klasickém se k ohni nemůžeme přiblížit, abychom taky nechytli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání