Otrav z cuket jsou letos stovky: Jednoho muže soused svojí zeleninou i zabil!
Případy maminky Danielle Baxterové a ředitele hudební společnosti Mika Andrewse nejsou zdaleka výjimkou. Otravy cuketou a další tykvovitou zeleninou jsou letos „denním chlebem“ vášnivých, ale ještě ne tolik zkušených zahrádkářů. Případů jen za kanálem La Manche jsou letos stovky!
Cuketa je oblíbená zelenina, kterou lidé upravují na nepočítaně způsobů. Zdá se celkově jako nenápadná a zcela neškodná potravina - přitom ale má každoročně na svědomí mnoho případů otravy. Letošní léto zaznamenali zvýšený počet otrav zejména ve Velké Británii, kde se lidé v celonárodní karanténě vrhli do zahradničení po hlavě.
Britové letos vzali své zahrádky skutečně útokem. Po pár týdnech dodavatelé semínek vyhlásili, že jim došly zásoby, Královskou zahradnickou společnost zase zaměstnal pětinásobný nárůst přijatých e-mailů a telefonátů od lidí, kteří dychtili po pomoci a radě.
Přiotrávily se stovky osob, většinou málo zkušených zahrádkářů. Zvýšené pozornosti se dočkal například případ 64letého ředitele hudební společnosti Mika Andrewse, který měl vážné problémy několik dní po pozření jediného sousta vlastnoručně vypěstované zeleniny. Naštěstí ho varovala její hořká chuť, a tak si možná dokonce zachránil život.
Pozitivní zpráva je, že smrtelné následky předávkování se látkou kukurbitacin (ten za běžných podmínek rostlinu chrání před škůdci a nemocemi, ale když je rostlina stresovaná suchem a vysokými teplotami, obsah látky vzroste, pozn. red.), kterou nejen cuketa přirozeně obsahuje, jsou velmi zřídkavé. Jeden případ je znám z Německa, kde v roce 2014 zemřel na otravu 79letý muž, kterého soused obdaroval cuketovým jídlem.
Problémům se nicméně dá snadno zabránit opatrným ochutnáním ještě před přípravou pokrmu či v jeho průběhu. Pocit trpkosti na jazyku bude jasně signalizovat, že tahle zeleninka půjde na kompost... nebo kamkoli jinam, jen ne do ničího žaludku! Pak už stačí jen doufat, že si při další „sklizni“ vyberete více štěstí.
I tak je těch, kteří se po letošním jaru a létu zapřísahali, že vlastnoručně vypěstovanou cuketu již pro jistotu nikdy nevezmou do úst, docela dost. (Doufejme, že své pěstitelské pokusy nevzdají, byla by to škoda.) „Byl jsem celou noc vzhůru. Nepamatuju si, že by mi po nějakém jídle někdy bylo takhle nanic, měl jsem křeče v celém žaludku,“ naříkal si jeden z nových zahrádkářů. Jiní si podle webu britského deníku Daily Mail prý volali i záchranku.
Otrava tykvovinami je vůbec mnohem častějším jevem, než se na první pohled může zdá. Třeba jedna francouzská studie na toto téma z roku 2018 měla přijít během čtyř let minimálně na 350 případů otravy toxickou zeleninou - z toho ale jen čtvrtina se týkala doma vypěstovaných kousků.
Ve velké většině zahrádkáři vlastně ani nevědí, že se otrávili. Tuší sice, že asi něco špatného snědli, nezáviděníhodné zážitky z toalety ovšem brzy vytěsní z hlavy. A dá se tušit, že ten, koho přece jen napadne, že v tom může mít prsty jeho zahradničení, se zase s takovými věcmi přece jen moc nechlubí. Vždyť který ze zahrádkářů by si dobrovolně pohanil vlastní, od semínka hýčkaný a ze země těžce vydobytý výpěstek...?
Nebezpečí otravy číhá také v lese: Mykolog vám poradí, jak rozpoznat nejjedovatější muchomůrku.
Klasidcky clanek Bleesku: zaplava slov, minimum uzitecnych informaci.
Jak se vlastne da dopestovat jedovata cuketa?