Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Loučili se s maminkou, v rakvi ležel muž! V českobudějovickém krematoriu zaměnili nebožtíky

Při posledním rozloučení došlo k záměně nebožtíku: Za chybu mohou zaměstnanci pohřebního ústavu! (ilustrační foto)
Při posledním rozloučení došlo k záměně nebožtíku: Za chybu mohou zaměstnanci pohřebního ústavu! (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: rc - 
23. srpna 2020
05:49

Šokující událost se stala na začátku srpna v Českých Budějovicích. Rodina se sešla ve smuteční síni, aby se naposledy rozloučila s blízkou osobou. Ovšem právě při smutečním obřadu čekal pozůstalé velký šok. Pohřební služba udělala chybu a vyměnila nebožtíky! Za chybu mohou zaměstnanci pohřebního ústavu. Případem se zabývá i magistrát. 

Na začátku srpna potkalo rodinu z Českobudějovicka neštěstí. Opustila ji milovaná osoba. Blízcí se proto sešli ve smuteční síni na hřbitově sv. Otýlie v Českých Budějovicích, aby se se zesnulým naposledy rozloučili.

Ovšem tam je čekal obrovský šok. Poté, co se podívali na katafalk, viděli cizí rakev. „Vše bylo hrozně rychlé, v jednom okamžiku jsem zvedla oči, podívala se na katafalk. Zaměřila se na rakev a vidím, že to není ta, co jsme vybrali,“ uvedla jedna ze smutečních hostů pro Prachatický deník. V krematoriu došlo k záměně nebožtíků. Podle informací Českobudějovického deníku za chybou stojí zaměstnanci krematoria.

Podle Vrbové k záměně došlo z důvodu, že při převozu rakví nebyly doloženy průvodní dopisy. „Vždy musí být tyto doklady doloženy, což vyžaduje jednak zákon o pohřebnictví a také směrnice. Pokud v těchto případech, u dvou rakví se zesnulými, kvůli čemuž došlo k záměně, nebyly průvodní listy vyžadovány ze strany našich zodpovědných pracovníků, pak je to zcela jistě chyba na naší straně, “ uvedla ředitelka městské organizace spojené s krematoriem Kateřina Vrbová pro Českobudějovický deník s tím, že bez těchto dokumentů nelze přijmout tělo.

Majitel pohřební služby Memory Michael Dimitrov, u níž si rodina poslední rozloučení objednala, uvedl, že rakve byly označeny tzv. rakvenkou, což jsou papírové štítky, na nichž jsou uvedeny všechny podrobnosti, tj. jméno zesnulého, typ rakve, místo a termín obřadu.

„Tyto údaje se při přivezení do krematoria kontrolují několika osobami a pracovníci si je převezmou a dovezou do zázemí, kde je chystají k obřadům. V tuto chvíli již bohužel nemůžeme jakkoliv ovlivnit, jestli pracovník přebírající a připravující rakev a květiny, zkontroluje tyto údaje,“ uvedl Dimitrov.

Případem se zabývá i náměstek primátora Ivo Moravec, který se setkal  se zaměstnanci, kteří měli záměnu zavinit. „Hovořil i s jedním z viníků, který mi nedokázal vysvětlit, jak ta kontrola na obou branách bez odhalení mohla projít,“ uvedl Moravec.

 

zirioges ( 23. srpna 2020 09:24 )

Upravit rakve s průhledem na obličej, by nebylo na škodu.

baronessa ( 23. srpna 2020 06:14 )

Divné. Před každou kremací v našem městě jde někdo z rodiny identifikovat mrtvého v otevřené rakvi, která je v oddělené místnosti. Může se to brát jako poslední rozloučení, možnost ho pohladit na cestu, ale i jako možnost vyloučit chybu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání