Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policisté přerušili pátrání po mladících u Soběšína: V řece našli tělo!

Aktualizováno -
8. srpna 2020
17:19
Autor: yks, ČTK - 
7. srpna 2020
20:53

Tragickou zprávu o pohřešovaných chlapcích, Samuelu a stejně starém Leoši uveřejnila v pátek večer na facebooku matka jednoho z nich. Hovořila v ní o tom, že se vyplnily nejhorší obavy. O několik hodin později ale zpráva zmizela a nahradila ji jiná. S omluvou. Na řece se navíc ztratil další muž. 

„S lítostí Vám oznamuji, že dne 5. 8. 2020 vyhasly dva mladé životy. Opustil nás Samík (...) a Leo (...). Samíku, budeš nám moc chybět. Miluji tě,“ uveřejnila na sociálních sítích maminka nešťastného hocha. „Utopili se. Zítra budou hledat potápěči a psovodi těla. Kluci neutekli. Na břehu zůstaly pantofle, ručník a Samkovy hodinky,“ napsala ještě poté, co ji přátelé utěšovali, že naděje umírá poslední.

Policie nicméně stále v tu chvíli vedla oba mladíky jako pohřešované a pátrání po nich neukončila. I policisté už ale připustili, že pravděpodobnost šťastného výsledku jejich snažení je patrně jen malá. „V současné chvíli se přikláníme k možnosti, že bohužel došlo k utonutí chlapců, ale samozřejmě se pátrá dál,“ uvedla pro televizi Nova Kateřina Dlouhá z kriminální policie Kutná Hora.

Pátrací akce pokračovala i v sobotu 

Zprávu o údajném úmrtí ze sociální sítě nakonec zmizela a pátrání podle policie i nadále pokračovalo v sobotu. Chapce hledají opět potápěči a také psovod, zatím ale nikoho nenašli, řekla ČTK kolem 13:30 policejní mluvčí Michaela Richterová. Jenže okolo čtvrté přišla další zpráva. Policie ukončila pátrání.

Do sobotní pátrací akce, která začala v dopoledních hodinách, byli povolání policisté z poříčního oddělení Labe a psovod se speciálně vycvičeným psem z hlavního města Prahy. Jenže ani to na věci ni nezměnilo.

Myslete na nejhorší, řekla mi policie

Matka jednoho z chlapců prostřednictvím sociální sítě v sobotu ráno vysvětlila celou situaci ohledně svého příspěvku: „Ke včerejšímu příspěvku který jsem napsala. Chci napsat, že mi policie řekla že mam myslet na to nejhorší. Napsala jsem tam ten odkaz, ale jsem psychicky i fyzicky vyčerpaná. A myslela jsem na to nejhorší. Kluci šli do vody když tam byl silný průtok vody a těla se nešla. Omlouvám se myslím, že většina lidí mě zná. Psychicky to nezvládám. Pořád si říkám že Samko příjde a řekne mamčo jsem doma. Byla bych nejštastnější mamka pod sluncem kdybych Samka mohla obejmout."

Samuel (15) a Leoš (16) se podle slov svého kamaráda měli jít ve středu koupat do řeky Sázavy. Do pátrání po nich se zapojil vrtulník s termovizí i říční záchranáři. Jejich mnohahodinové úsilí bylo však neúspěšné. Pokračovalo se stejným výsledkem i v pátek a v sobotu. 

Další plavec se ztratil na Benešovsku

Téhož dne, tedy v sobotu, přišly další špatné zprávy. Podle nich museli zachránci do akce i na Benešovsku. Tam mají pátrat po pětašedesátiletém muži, který si rovněž šel v pátek zaplavat a následně zmizel.„V sobotu nám bylo ohlášeno pohřešování muže, který si měl jít zaplavat do řeky nedaleko kempu Cíl a zmizel,“ řekla Blesku policejní mluvčí Středočeského kraje Michaela Richterová. „Po muži bylo vyhlášeno pátrání na místě jsou nyní tři policejní hlídky, kriminalisté, psovod a potápěči s obvodního oddělení Slapy a hasiči s technikou,“ dodala mluvčí.

Později večer učinili potápěči tragický nález. „Potápěči z poříčního oddělení Slapy našli pod hladinou tělo muže. Zatím nevíme, zda se jedná o muže, ročník 1964, který se ztratil. Čekáme na příjezd koronera a potvrzení jeho totožnosti,“ sdělila Blesku Richterová. 

Video  Pátrání po pohřešovaných chlapcích pokračovalo i v sobotu  - aktu.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání