Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lukáš dostal rok a půl vězení za krádež pěti housek: Měl jsem hlad, hájí se bezdomovec

Nejznámější český zloděj poslední doby: Příběh muže, který ukradl pět housek
Nejznámější český zloděj poslední doby: Příběh muže, který ukradl pět housek  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: jel - 
24. července 2020
13:46

Lukáš Kalina (25), bezdomovec, který byl za krádež pěti housek odsouzen na rok a půl do vězení, promluvil. Týdeníku Respekt mladík popsal osudný den i důvod, proč ke zločinu došlo. Nejedl prý třicet šest hodin a měl hlad.

Kalina se podle Respektu v osmnácti odstěhoval od rodičů a vydělával si brigádami a sezonními pracemi, později mu byla diagnostikována schizofrenie, a tak získal nárok na invalidní důchod. Z toho mu však kvůli dluhům z dřívějška zbývala sotva polovina. Dva měsíce před krádeží navíc přišel i o střechu nad hlavou a skončil na ulici.

Žil u brněnského nádraží, kde také někdy žebral. „Přes den jsem posedával před nádražní halou, chodí tam kolem davy a byla šance, že se nade mnou někdo slituje. Někdy mi kolemjdoucí hodili nějaký ten peníz, ale ne vždycky jsem měl úspěch,“ popsal týdeníku Respekt. Pokud se nedařilo, chodil si pro jídlo k místní charitě, to ale také nešlo každý den.

V osudný den šly všechny okolnosti proti němu, do výplaty invalidního důchodu zbýval ještě skoro týden, vyžebrat peníze se mu nedařilo a v balíčku z charity už žádné jídlo nezbylo. „Nejedl jsem šestatřicet hodin, motala se mi z toho hlava,“ vysvětlil Kalina. „Nějak se mi to popletlo v hlavě, myslel jsem si, že mám u sebe přece jen ještě nějaké peníze. Nešel jsem tam s tím, že budu krást, jenže pak jsem zjistil, že mám už jenom několik korun, a to mi na ně nestačí,“ dodal.

Zbytek příběhu je už známý. Pět kusů pečiva, na jejichž zaplacení neměl, se mladík pokusil pronést nepozorovaně ven. To se mu však nepovedlo a zastavila ho ochranka. Jen dva týdny před krádeží si přitom u Městského soudu v Brně vyslechl trest za další nepravost. „Z plochy obchodu vzal dvě přepravky na láhve, vložil je do stroje a získal doklad na 200 korun,“ uvedla předsedkyně senátu Markéta Jirsová.

Tím, že byla krádež opakovaná, bezdomovec skončil ve vězení na rok a půl. Původně měl dokonce dostat dva roky, trest byl ale nakonec snížen. Náklady na jeho pobyt ve vězení podle Respektu dosáhnou zhruba půl milionu korun.

ViR001 ( 26. července 2020 13:15 )

Coby to bylo za soudce... Jméno předsedkymě senátu (tedy té, co měla "hlavní slovo") je v článku uvedené. Oni soudci, a soudkyně zejména, jsou zvláštní kasta. Jednak v nich časem uzraje přesvědčení, že jsou něco víc a že jsou neomylné, ale hlavně, málokterá z těch co dnes rozhodují o osudech lidí poznala opravdovou nouzi. A hlad říkají tomu nepříjemnému pocitu, když jdete na oběd o půl hodiny později, a podle toho to pak vypadá. Odhadem tak 99 % z nich si neumí představit jak by vyžilo s průměrnou mzdou (základní plat soudce je letos 80490 Kč), natož s minimální, nebo nedej bože s příjmem lehce nad tzv. životním minimem. A navíc žijí v tom, že jim či někomu z jejich rodin se přeci nic takového, jako je například duševni nemoc, nemůže stát. Empatii mají asi tak kvalitní, jako dlažební kostka. A o tom to je.

sacred10 ( 24. července 2020 18:46 )

Já si myslím,že když je na tom tak jak je,to vězení pro něho není trest,ale spíše pomoc.Dostane léky na které by neměl,bude mít jídlo,ošacení a střechu nad hlavou v zimě teplo.Myslíte si,že by tohle na ulici měl?Soudce samozřejmě ví,že za pár korun by normálně byl takový trest nesmysl,ale u tohoto člověka je to pomoc.

kralovna-vsech-mori ( 24. července 2020 17:37 )

A cigány za zlodějiny zavírá kdo?

Jirik-ta ( 24. července 2020 15:56 )

ubohost

lekno ( 24. července 2020 15:10 )

2 postupné priestupky - celková strata pre spoločnosť : 200 CZK + 5 housek. To nazvú trestným činom a odsúdia schizofrenika na 1,5 roka do basy.. Prečo sa nebrala do úvahy jeho zdr. diagnóza ? A jeho momentálny stav, že mu proste bolo už zle od hladu.. Čakám, kedy sa bude za krádež bochníka vešať - ako bývalo "milým zvykom" v starom Anglicku voľakedy. História sa zvykne opakovať..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání