„Pomoc má být podle mě primárně určena menším a nízkoobratovým podnikatelům. Naším cílem je zajištění pokračování provozů a zajištění maximální možné míry zaměstnanosti. Finanční limity Prahy jsou ovšem také omezené,“ řekl Chabr.

Pokud by Praha odpustila nájemné všem nájemcům městských prostor, výpadek z nájemného v rozpočtu Prahy by byl v řádu stamilionů korun.

Europoslanec a předseda zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil pak chce v rámci jednání s koaličními Piráty a Prahou Sobě navíc navrhnout také jednorázovou výpomoc ve výši 45 000 korun. Pokud by peníze město vyplatilo plošně, vyšlo by to na mnoho miliard korun. Pospíšil chce diskutovat rovněž o podpoře podnikatelům sídlícím v soukromých prostorách.

Město již rozhodlo, že nebude nájemcům účtovat úroky z prodlení platby nájemného. Odpuštění úroků má trvat po celou dobu karenčních opatření. Pokud se podnikatelé dostanou do nouze, pak jim magistrát dovolí v budoucnu dlužné nájemné splácet na základě splátkového kalendáře.

Česko mělo k půlnoci 1287 potvrzených případů nákazy koronavirem. V neděli bylo podle webu ministerstva 1161 pozitivních testů, během pondělka tak přibylo 126 případů. Denní počet testovaných, v pondělí bylo provedeno 2247 testů, celkem přes 19.600. V pondělí se z nemoci Covid-19, kterou virus způsobuje, vyléčil sedmý pacient. Česko má dvě oběti.

Fotogalerie
59 fotografií