Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záchranná akce na Nymbursku: Mláďata čápa museli sundat z hnízda hasiči

Autor: jel - 
28. května 2020
17:48

Před třemi lety v obci Hořátev na Nymbursku bohužel zemřel čáp poté, co narazil do prosklené stěny, a v hnízdě zůstala opuštěná vajíčka. Záchranná stanice pro zraněné živočichy na Huslíku se však vydala na pomoc a čtyři opuštěná čapí vajíčka se jim povedlo dostat do bezpečí. Bohužel po pár letech si museli obdobnou záchrannou akci zopakovat! Snad bude mít i tentokrát šťastný konec.

Jedna z hořátevských firem prý podala před dvěma dny výše zmíněné záchranné stanici hlášku, že nedaleko jejich areálu byl nalezen mrtvý čáp. Příčinu smrti se však zatím nepodařilo zjistit. Stanice o celém případu informovala prostřednictvím svého facebookového profilu.

„Hnízdo jsme nějakou dobu pozorovali. Bohužel druhý čáp se zde neobjevil. Absence jednoho z rodičů pro malá mláďata znamená skoro jistě smrt, protože v této době matka ještě mláďata zahřívá a samec nosí potravu,“ vysvětlili, proč bylo po zjištění, že je jedno ze zvířat žijících v hnízdě mrtvé, nutno okamžitě jednat.

Hnízdo se jim údajně podařilo prozkoumat díky dronu, takže už předtím, než se vydali mláďatům na pomoc, věděli, že se v hnízdě nachází tři mláďata a jedno mrtvé a také jedno vejce. Pomocí hasičů je z hnízda snesli a odvezli na stanici do Huslíku.

Jedna z uživatelek se pod příspěvkem ptala také na osud zachráněného vajíčka. Stanice uvedla, že jej má v líhni, ale obávají se, že už se bohužel nevylíhne. Tři zbylá mláďata jsou však zatím v bezpečí stanice.

Nyní je dokrmují, což ale údajně není z dlouhodobého hlediska dobré, a plánují je přesunout do náhradního hnízda, kde je mláďat méně, což je prý vyzkoušená metoda. „Ideální možnost je přidat mláďata do hnízd, kde je nižší počet mláďat. Tak mají vysokou šanci se plnohodnotně začlenit do přírody,“ popsala stanice.

„Věříme, že čapí příběh skončí dobrým koncem,“ uvedla stanice. „Děkujeme všem všímavým lidem, kteří se zasloužili o čapí záchranu, firmě, na jejímž pozemku se komín nachází, a nymburským hasičům,“ dodala stanice na závěr svého příspěvku poděkování. 

 

frantacizek ( 28. května 2020 19:02 )

na ta hnízda nejde koukat, pač to je každý rok nějaká trága..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání