Velký mazel lev Leon nebyl první šelma, kterou Jakub Zamrazil choval. Nejprve se staral o malou lvici, která před rokem šokovala obyvatele Nového Knína, když se objevila za oknem panelákového bytu. Malou lvici za krátký čas ale někdo otrávil a lev málem dopadl stejně: „Otrávili jak Leona, tak ji. Jenže on už byl starší a silnější, takže to nakonec ustál, samice bohužel zahynula. Případem se zabývala i policie, ale pachatele dodnes nedopadla,“ řekl Blesku Zamrazil.

Z Nového Knína do Vysočan

Když nový majitel pozemků na kraji Knína Zamrazilovi odmítl dál pronajímat pozemek, nastala otázka, kam lva umístit. „Když mi Pan Zamrazil volal s žádostí, jestli bych neměla ve své záchranné stanici místo pro jeho lva, vzpomněla jsem si na svoji situaci, kdy jsem pro svoji stanici hledala vhodné místo, a rozhodla jsem se mu pomoci,“ říká Věra Přibylová, která vede záchrannou stanici.

Když sem byl lev stěhován, ze strany Městské veterinární správy v Praze bylo dovoleno, aby zde mohl pobývat do března. Ten termín naplněn nebyl, nicméně to prodlení je tolerováno, protože je o lva dobře postaráno,“ dodala Přibylová. Majitel chce pro lva postavit velký výběh na svém pozemku na okraji Prahy, už rok ale prý čeká na stavební povolení.

Je výběh dostatečný?

Obyvatelé městské části Praha 9 už také lva zaregistrovali a některým se jeho podmínky pro život úplně nezamlouvají. „Musím přiznat, že se nám na stole kupí stížnosti na chovatele Leona. Lidem se nelíbí prostředí, ve kterém tu žije, a usilovně nás kontaktují, abychom sjednali nápravu,“ řekl Blesku Pavel Morávek, vedoucí odboru životního prostředí na Praze 9.

„My samozřejmě celou situaci sledujeme, zjistili jsme zde nějaké drobné nedostatky, za které dostal pan Zamrazil napomenutí a musel je odstranit. To se také stalo. Za nás můžu říct, že má lev vše, co potřebuje, tedy i dostatek místa,“ dodal. Jakub Zamrazil se jako chovatel už před nějakým časem dostal do hledáčku státní veterinární správy a policie, kteří prověřují podmínky, v nichž choval zvířata. 

Chybí mu lvice

Lev ve Vysočanech žije v kleci o výměře 90 metrů čtverečních, z toho 25 metrů zabírá vytápěný úkryt. „Prostoru zde má dostatek. Lev je ale párové zvíře, měl by tedy žít se samicí,“ zhodnotila stav chovu Dana Holečková, bývalá ředitelka ZOO Dvůr Králové „Já jsem mu (majiteli pozn red.) i dvě lvice sehnala, mohl by je mít zdarma, ale nechce,“ řekla Blesku majitelka Přibylová. Podle Zamrazila se jedná o 3leté samice a on by si představoval spíše mládě.

Nuda a staré předpisy

Největší problém vidím v tom, že tu má lev málo podnětů. I když tyto kočkovité šelmy většinu dne prospí, vždy uvítají, když mají co pozorovat,“ dodala Morávková. Majitel za lvem dojíždí dvakrát denně, aby ho nakrmil. Jakmile se ke kleci přiblíží, lev ho radostně vítá a nechává se hladit.

Podle jiné odbornice, jež nechtěla být jmenovaná a dlouhodobě se zabývá chovem a obchodem se šelmami, situace tak růžová není. „Jak paní Přibylová, tak paní Holečková tvrdí, že lev má dostatek místa. Problém je v tom, že v zákoně není jasně ukotveno, jak velký výběh by takové šelmy měly mít, jedná se pouze o doporučení. Tyto zákony jsou více než 20 let staré a ano, podle tehdejších norem Leonův výběh parametry víceméně splňuje. Je třeba si však uvědomit, že dnes už na chov zvířat nahlížíme trochu jinou optikou a co bylo běžné před 20 lety, se dnes už zkrátka dělá jinak,“ vysvětlila.

Město i stát jsou bezmocní

Problém ovšem je, že město, potažmo stát nemá na takovéto chovatele v podstatě žádnou páku. Když se zvíře chovateli zabaví, nastává otázka, kam ho umístit. „Klíčovým problémem celé situace zůstává děravá legislativa a zajištění kvalitních náhradních prostor, kam lva umístit. Pro takováto zvířata totiž nejsou v ČR státem zřízena žádná detenční zařízení,“ řekl Jiří Pospíšil (TOP 09), který se dlouhodobě zajímá o problematiku chovu zvířat.

Proto chci apelovat na každého, kdo si chce podobnou exotickou šelmu pořídit, aby opravdu pečlivě zvážil, jestli má pro chov takového zvířete dostatečně vhodné podmínky i finanční prostředky. Navíc je třeba si uvědomit, že z roztomilého malého koťátka vyroste opravdu velká šelma, která žije i 20 let. Proto prosím všechny, aby své rozhodnutí pečlivě zvážili,“ uzavřel Pospíšil.

Fotogalerie
25 fotografií