Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prodavač vrátil ztracenou výplatu: Odměnu od pivovaru proměnil v pomoc postiženým dětem

Aktualizováno -
5. března 2020
18:33
Autor: dce, VaB - 
17. ledna 2020
17:02

Skutečně poctivého obchodníka mají v Pardubicích - poté co pan Nguyen Van Phu odnesl na policii obálku s výplatou, kterou našel ve svém krámku a odmítl nálezné i odměnu od pivovaru. Spolu s městskými policisty nakonec přišli na skutečně úžasné řešení. Pro předčasně narozené a postižené děti muž totiž získal dalších šestnáct tisíc korun. 

Pořádně zklamaný mohl být na Vánoce muž z Pardubic, který obálku s výplatou ve výši 17 400 korun zapomněl v obchodě pana Nguyena. Jenže se jedná o poctivého obchodníka. Nguyen totiž nalezenou obálku s penězi odnesl na služebnu městské policie i s kamerovým záznamem, na kterém byl zapomnětlivý muž zachycen. O pozoruhodném příběhu informovali pardubičtí městští strážníci na sociálních sítích.

Nálezné pan Nguyen odmítl. „Mám práci, mám svoje peníze. Nepotřebuji je. Dělám to proto, že tak je to správné. Budu rád, když se podaří jejich majitele najít," řekl strážníkům. Těm se nakonec majitele výplaty podařilo vypátrat a peníze mu vrátit.

Příběh měl ale pokračování - pana Nguyena ocenil i pivovar, který mu udělil cenu za příkladný čin fair play a odměnil ho pivem na rok zdarma. „A víte co? Pan Nguyen je takový frajer, že ani těch 150 litrů piva nechce. Nejen, že sám nepije, ale on je vážně dobrák. Dar chtěl věnovat Středisku rané péče v Pardubicích,“ popsali strážníci na facebooku.

Jenže odměnu bylo možné vydat jen v pivu. Společně proto přišli na skvělé řešení. "Spousta z vás prve říkala, že chce poctivost a férovost pana Nguyena podpořit přímo, nejen přes lajky na sítích. Od 1. února bude cena v podobě 300 lahví piva k mání u pana Nguyena v krámku," uvedli strážníci s tím, že obchod v pardubické ulici Ke Kamenci bude pivo prodávat  a muž výtěžek věnuje dětem. „K pivům bude zvláštní kasička. Za tohle darované pivo můžete vy darovat peníze jako za lahváč (nebo i víc) do téhle zvláštní kasičky. Co tam přispějete, pan Nguyen předá právě Středisku rané péče," dodali městští policisté.

Vybral tisíce 

Pivo, které pan Nguyen odmítl, brzy došlo! Obvykle to není dobrá zpráva, v tomto případě tomu ale bylo jinak. „Protože jsme dnes mohli předat výtěžek vašich příspěvků lidem, kteří se starají o rodiny předčasně narozených či postižených dětí v celém Pardubickém kraji," vysvětlili strážníci.

Poctivému prodavači se podařilo vybrat šestnáct tisíc korun, které věnoval pardubickému Středisku rané péče. To peníze použije pro nákup pomůcek pro děti. „Chceme poděkovat všem, kdo sledovali tenhle příběh, těm kdo přispěli a těm, kdo třeba přispějí i v budoucnosti," zakončili strážníci. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání