Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Při masakru v Ostravě zemřel Petr L.: Vlastním tělem chránil dcerku, vrah ho bez milosti popravil

Aktualizováno -
11. prosince 2019
20:23
Autor: ČTK - 
11. prosince 2019
15:48

Jednou z šesti obětí úterního masakru v Ostravě je i vězeňský dozorce Petr L. (†49). Byl jedním ze tří dozorců, kteří při střelbě zemřeli. Generální ředitel Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal vyloučil, že by útok cílil proti jeho bezpečnostnímu sboru. Podle Dohnala šlo o náhodu. Na středeční tiskové konferenci prozradil, že jeden ze zastřelených příslušníků - právě Petr L. - zachránil vlastním tělem svou nezletilou dceru. Sbor v pondělí vyhlásí veřejnou sbírku na pomoc pozůstalým.

„Je to prostě shoda nešťastných okolností, byli v nepravý čas na nespravém místě. Rozhodně se tedy nejednalo o nějaký sofistikovaný útok na příslušníky Vězeňské služby," řekl Dohnal.

První ze zastřelených aktivních příslušníků VS pracoval v ostravské vazební věznici, bylo mu 39 let. Druhý, o deset let starší, sloužil v heřmanické věznici. Dohnal popsal oba muže jako nesmírně pracovité, slušné a kamarádské kolegy, kteří žili pro své rodiny.

Šéf VS zopakoval, že oba muži byli v nemocnici v době svého volna. „Byli samozřejmě neozbrojeni, útoku nemohli nijak zabránit," řekl. Upřesnil, že jeden šel navštívit lékaře, zatímco druhý k lékaři doprovázel svou nezletilou dceru. Útočník tohoto příslušníka podle Dohnala smrtelně zranil v okamžiku, kdy muž dceru zaštítil vlastním tělem. „Pro nás je tímto velkým hrdinou a jsem přesvědčen, že nejenom pro nás jako bezpečnostní sbor, ale pro celou naši zemi," řekl Dohnal o zastřeleném.

Třetí z usmrcených lidí v minulosti působil jako člen justiční stráže, od Vězeňské služby odešel před deseti lety.

Veřejnou sbírku pro dvojici zastřelených aktivních příslušníků sboru vyhlásí VS ve spolupráci s policejním odborovým svazem, přispívat do ní bude možné do 15. února. Rodiny mají také ze zákona nárok na odškodnění a navíc k nim poputuje i výtěžek ze čtvrteční charitativní akce pořádané u příležitosti Dne vězeňství.

Dohnal dodal, že nepamatuje rok, který by byl pro VS tak tragický. Sbor totiž letos obdobně přišel celkem o pět příslušníků. Jeden zahynul při nehodě eskortního autobusu na Pražském okruhu, další při jiné dopravní nehodě a třetí podle informací ČTK v souvislosti s požárem bytu.

Po úterním útoku dvaačtyřicetiletého pachatele v čekárně traumatologické ambulance zemřelo šest lidí, další žena zůstává v kritickém stavu. Dva zbývající zranění jsou mimo ohrožení života. Palbu z nelegálně držené zbraně zahájil střelec bez varování, čekající pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Pak utekl a později spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku. Oficiální motiv jeho činu zatím policie nezveřejnila. V médiích se objevily informace, že se muž domníval, že je vážně nemocen.

 

Viera Vaov ( 12. prosince 2019 06:44 )

Upřímnou soustrast rodině. Smutne

lunatic ( 11. prosince 2019 22:10 )

Obdivuji,že mnozí z příslušníků vězeňské služby se zřejmě vlivem velmi náročných psychologických testů dokáží dokonale ovládat a i ve vypjatých situacích nepodléhají emocím,to já bych na fotu dozajista plakal,bohužel

Radim Myn ( 11. prosince 2019 21:26 )

určitě super reakce táty, ale tohle by doufám udělal každý český otec. Upřímnou soustrast rodině

vagin-analev ( 11. prosince 2019 21:01 )

Je to strašná tragedie. Upřimnou soustrast. Ten pán jen udělal co by každý. Bránit vlastní dítě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání