Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exploze v Lenoře: Bagr začal cupovat zdemolovaný dům, 19 lidí skončilo bez domova

Autor: ČTK - 
5. prosince 2019
10:07

V Lenoře na Prachaticku začala ve čtvrtek ráno demolice obytného domu zasaženého říjnovým požárem a výbuchem. Likvidace objektu by měla skončit do Vánoc. Práce na demolici by neměly nijak zásadně omezit dopravu na silnici I/39, kterou využívá především kamionová doprava na hraniční přechod s Německem do Strážného. Při říjnovém požáru a výbuchu jeden člověk zemřel a devět lidí bylo zraněno.

"Dům budeme pomocí techniky rozebírat a postupně odvozíme i suť a odpad z místa," řekl ČTK Jaroslav Vach z táborské firmy Vitas, která bourání zajišťuje.

Firmu na rozebrání trosek vybral v řízení Jihočeský kraj, který práce zaplatí. Náklady na likvidaci objektu budou téměř milion korun. Výbuch a požár zcela zlikvidoval jeden obytný dům a další dva stejné objekty poničil částečně. Kvůli tomu muselo na čas opustit své domovy 19 lidí.

Policisté a hasiči zjišťují přesné příčiny tragické události. Podle místních požár a výbuch úmyslně založil jeden z obyvatel domu, který v něm zemřel. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.

Kvůli neštěstí žilo několik lidí z vedlejších obytných domů mimo své domovy řadu týdnů. Obec mezitím zajišťovala opravy poškozených objektů.

"Většina z lidí se už domů vrátila. Někteří ještě se stěhováním čekají, až bude klid po demolici," řekl starosta Lenory Antonín Chrapan. Dodal, že všechny byty jsou už opravené.

Na pomoc uspořádala obec ve spolupráci s organizací ADRA. "Vybralo se více než 2,7 milionu korun, které jsme rozdělili mezi lidi," uvedl Chrapan. Dalších více než půl milionu korun předal poškozeným Jihočeský kraj, který rovněž uspořádal sbírku.

Po říjnové tragédii stále zůstává v nemocnici v pražských Vinohradech jeden člověk s popáleninami. "Moc si přejeme, aby se uzdravil a vrátil se domů," uvedl starosta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání