„Hořet začalo ve středu po 9. hodině v Újezdě Svatého Kříže u Bělé nad Radbuzou, na místo bylo povoláno osm jednotek hasičů,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Poncar. Hasiči navíc vynesli z domu jednu propan-butanovou lahev.

Psychicky nemocná žena, která rodinný dům obývala, zřejmě úmyslně zapálila hořlavé materiály, protože se chtěla upálit. „Požáru si všimla sousedka a z hořícího domu ji vyvedla,“ řekla mluvčí domažlické policie Dagmar Brožová. Škoda na domu je zhruba milion korun.

 „Zdravotní stav ženy si vyžádal lékařské ošetření v Domažlické nemocnici a následně byla hospitalizována na psychiatrii,“ dodala mluvčí.

Oheň zničil přízemí i podkroví, střecha krytá eternitem a lepenkou zčásti shořela a možná polovina se propadla. Hasiči stále rozebírají konstrukce a prolévají skrytá ohniska vodou.

„Naštěstí se podařilo uchránit před šířením požáru všechny vedlejší objekty, první jednotky je po příjezdu hned ochlazovaly,“ řekl řídící důstojník krajských hasičů Aleš Bucifal.

Libor Picka, starosta Bělé nad Radbuzou, pod níž Újezd s téměř 170 obyvateli patří, přerušil jednání v Praze a jede na místo. „V domě bydleli dva spíš starší lidé, jsme připraveni poskytnout po nezbytně nutnou dobu náhradní ubytování v našem obecním bytě. Paní je zřejmě v nemocnici, jsme připraveni pomoci asi zatím pánovi z toho domu," řekl bezprostředně po požáru starosta.

VIDEO: Při nedávném požáru udírny ve Bzenci vznikla škoda půl milionu korun.