Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli výbuchu v Hamru musí 140 lidí na prohlídku: Mohli se přiotrávit!

Aktualizováno -
28. listopadu 2019
21:24
Autor: ČTK - 
26. listopadu 2019
21:33

Záchranáři, hasiči či policisté, kteří zasahovali u výbuchu v Hamru na Jezeře na Českolipsku, musí kvůli chemikáliím uniklým při neštěstí preventivně k lékaři. Do styku s chemikálií se dostali právě i ošetřující zdravotníci, a preventivní prohlídka se týká také jich. Celkem jde zhruba o 140 lidí. 

Preventivní prohlídky záchranářů, kteří zasahovali po výbuchu v areálu firmy Purum, nařídila krajská hygienická stanice v Liberci. Týkat se to bude kolem 140 lidí.

Některé zasahující podle televize Nova i týden po výbuchu stále trápí zdravotní problémy, například vyrážka či dýchací potíže. Přímo při výbuchu bylo zraněno osm lidí, z toho dva těžce. Jeden na následky zranění po dvou dnech v liberecké nemocnici zemřel.

Výbuch nastal v úterý 19. listopadu po nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů firmy Purum v Hamru na Jezeře. Kromě lidí zraněných při výbuchu muselo následně ošetření vyhledat i několik zasahujících záchranářů. Hygienici nyní nařídili, aby všichni zasahující podstoupili kvůli uniklým škodlivinám preventivní lékařskou prohlídku.

„Vyšlo najevo, že tam byly látky typu kyselina sírová a chlorovodíková, chlor, sirovodík a dimethylsulfid. A nelze vyloučit, že tam vznikaly i látky další," řekl televizi ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Zvláště sirovodík může podle něj způsobit vážné zdravotní problémy. „Třeba ten sirovodík může mít opožděné účinky v řádu několika dní," dodal. Někteří lidé, kteří na místě výbuchu zasahovali, již preventivní vyšetření podstoupili, uvedla Nova. Desítky dalších ještě vyšetření čeká.

Policie zatím neví, co výbuch způsobilo. Událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. Firma se k možné příčině neštěstí nechtěla vyjadřovat. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání