Těla se nacházela v dobývacím prostoru, takzvaném porubu. „Těla byla následně převezena na Ústav soudního lékařství v Ostravě, kde bude provedena soudní pitva za přítomnosti polských prokurátorů, členů společného vyšetřovacího týmu. Ve věci i nadále probíhá prověřování a další procesní úkony dle trestního řádu,“ uvedla okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem. Vybuchl tam metan, zahynulo 12 Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo zraněno. Příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodní tým.

 

Bezprostředně po výbuchu se záchranářům podařilo vynést z podzemí jen čtyři mrtvé. Kvůli požáru muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchuvzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až po několika měsících. Minulý měsíc záchranáři vynesli z podzemí těla čtyř horníků, která se nacházela na začátku důlní chodby.

V dolech na Karvinsku pracuje zhruba 9000 lidí. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím společnosti Prisko znovu stát.

VIDEO: Začínají vyprošťovat těla horníků z dolu ČSM ve Stonavě. Při havárii 20. prosince 2018 jich zahynulo 13.