Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Výbuch a únik jedovatých zplodin na Liberecku zranil osm lidí: Jedy paralyzovaly záchranáře!

Aktualizováno -
19. listopadu 2019
21:02
Autor: VaB, ČTK - 
19. listopadu 2019
11:14

V Libereckém kraji nastala vážná situace! Osm lidí v úterý utrpělo zranění při nečekané chemické reakci zatím neznámých látek v provozovně likvidace nebezpečného odpadu v Hamru na Jezeře. Dva zranění jsou v kritickém stavu. Na pozorování do liberecké nemocnice muselo i deset záchranářů kontaminovaných neznámou látkou.

Všichni už ale byli z nemocnice propuštěni do domácí péče, řekl ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Havárie se stala krátce před 10:00 v provozovně společnosti Purum. Podle mluvčí hasičů Lucie Hložkové zřejmě při míchání nebezpečných látek v kombinaci s vodou. Hasiči evakuovali z areálu devět lidí.

"V okolí firmy se obyvatelům doporučuje nevětrat z důvodu nepříjemného zápachu. Žádnému ze zasahujících hasičů se během zásahu nic nestalo," doplnila Hložková. Podle starosty Hamru Milana Dvořáka unikla zřejmě do ovzduší kyselina sírová, policie ani hasiči to však zatím nepotvrdili.

Na ARO do Liberce a do Prahy přepravili záchranáři dva zraněné v kritickém stavu. "U obou byla nutná resuscitace," uvedl Georgiev. Muž hospitalizovaný v Liberci má popáleniny. "Jeho stav je kritický," doplnil mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Další zasažený utrpěl podle Georgieva středně těžké zranění a pět lidí bylo zraněno lehce. "Rozvezli jsme je do okolních nemocnic," dodal.

 

Video  Vrtulník z místa odletěl bez záchranářů a pacienta. Posádka, kromě pilota, musela do nemocnice na vyšetření.  - David Malík
Video se připravuje ...

K úniku došlo ve firmě, která sídlí nedaleko obce Hamr na Jezeře. Místo neštěstí se podle policie nachází v lese. Podle informací Blesku se zmíněná společnost zaobírá zpracováním průmyslového odpadu. 

Vyšetřování havárie spojené zřejmě s výbuchem převzala policie, podle její mluvčí Ivany Balákové se zatím do areálu policisté nedostali. "Prozatím jsme s využitím dronu Letecké služby ČR zajistili obrazový materiál z místa události," uvedla. Policie prostor kolem firmy střeží, neboť je podle Balákové zdravotně rizikový. Podle televize Prima pracují vyšetřovatelé s několika verzemi.

Mimo jiné mohl podle nich některý s pracovníků porušit bezpečnostní pravidla. Prověřují i možnost, že některá z cisteren přivezla do areálu jinou chemikálii, než bylo v dokumentech.  Na místo havárie přijela i chemická laboratoř z Kamenice, aby odebrala vzorky.

Výsledky zatím ale podle Hložkové nejsou. Hasiči jsou stále na místě a pokračují v odebírání vzorků. Na výsledky čekají i záchranáři, kterým neznámá chemikálie zasáhla dvě sanitky. Obě bude podle Georgieva nutné dekontaminovat. "Zdravotní péče v kraji ale ohrožena není, nasadili jsme záložní vozy," dodal Georgiev.

Společnost Purum působí v odpadovém hospodářství od roku 1994 a pobočky má po celém Česku i na Slovensku. „Nechápu, co by mohlo takový výbuch způsobit. To je poslední továrna, u které bych to čekal,“ řekl Českému rozhlasu ředitel východní divize firmy David Lhotský. 

K mimořádné situaci mělo podle Balákové dojít v 9:58, pravděpodobně pracovníci firmy volali na linku 112, která informace předala policii. 

Petr Švásta ( 5. prosince 2019 10:09 )

Na místě kde se těžil léta uran kyselinou sírovou a likvidace bude staá cca 50 miliard je legrační psát o zasažení "neznámou látkou" zvlášt když televize ukáže pracovníka chemického vojska jak obíhá zasažené sanitky s dosimetrem. prostě se to tutlá.

ostuda ( 19. listopadu 2019 13:32 )

jestli tam pracují tací hodněvysokoškoláci jako naši sousedé, ani se nedivím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání