Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

E-cigarety málem zabily dítě: Chlapec byl na JIPce 3 týdny!

Autor: jžk - 
7. listopadu 2019
22:32

Vapovačky, vejpy, vaporizéry, elektronické cigarety. Od jejich uvedení na trh v roce 2006 si na ně společnost zvykla, přesto však roste počet obětí, které zemřely kvůli dýchacím obtížím spojovaných s inhalací oblíbených e-cigaret. Jedním z nich mohl být teprve patnáctiletý Zane Martin z Kalifornie.

Ten byl převezen na jednotku intenzivní péče ve městě Loma Linda poté, co se nemohl nadechnout. Lékaři uvedli, že příčinou náhlého zkratu by mohlo být vapování, kterému přišel chlapec na chuť teprve měsíc předtím. Elektronické cigarety mu ukázali kamarádi, se kterými chodil do skate parku, a on si je hned oblíbil. „Chutnalo mi to, ale už jsem s tím skoncoval. Je to vážně špatné pro zdraví...“ uvedl pro zpravodajství ABC 7.

Zane je v nemocnici už téměř měsíc. Tři týdny ze čtyř strávil na jednotce intenzivní péče. Prvními příznaky byly obtíže s dýcháním, proto jej po první návštěvě v nemocnici poslali zpátky domů s inhalátorem a léky na bolest. „Druhý den jsem zkoušel vstát a dojít se vykoupat, ale nemohl jsem došlápnout na nohu. Jako by se měla zlomit,“ řekl.

U chlapce se vyvinula bakteriální infekce MRSA způsobená stafylokokovými bakteriemi. Jejich léčba je v dnešní době poměrně obtížná, protože bakterie získaly odolnost vůči antibiotikům příbuzným penicilinu. Není ale jisté, zda je výskyt infekce spojený s vapováním. MRSA se přenáší především v nemocničním prostředí, nejčastěji kvůli kontaminaci rukou lékařů či jejich nástrojů.

Chlapce převezli do nemocnice znovu poté, co doma zkolaboval a nemohl dýchat. Doktor Jui Shaw v dětské nemocnici v Loma Linda, který byl zrovna na příjmu, shledal Zanea v ohrožení života a okamžitě jej nechal převézt na operační sál. „Když ho přivezli, byl v příšerném stavu, chtěli jsme ho napojit na přístroje podporující činnost plic a srdce,“ dodal. Chlapec navíc prošel několika operacemi.

Dětský lékař Michael Avesat uvedl pro CBS: „Prodělal něco, čemu říkáme únik vzduchu, při němž se právě vzduch dostane z hrudní dutiny a naplní celou oblast hrudníku a krku. Věřím, že nakonec zjistíme, že může existovat více než jeden druh chemikálie, který způsobuje tento druh plicního poškození.“ Zaneovi lékaři nepochybují o tom, že se uzdraví, jaké však bude mít dlouhodobější následky, nikdo netuší.

Antikacer ( 8. listopadu 2019 01:16 )

Ou to je zase super kachna . Najděte si něco hlavně normálního o čem psaát a ne jen kopírovat hate. Chtělo by to si ověřit , alespoń trošičku fakta a také se trochu seznámit s problematikou. Zařazujete se takovými články do velké skupiny vrahů co podporují kouření. Svědomí pánové a dámy Vám asi nic neříká

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání