Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Markéta (26) trpí vzácnou nemocí, která napadá celé tělo: Sama už nevyjde ani do schodů!

Autor: rc - 
14. prosince 2019
15:29

Takřka ze dne na den se Markétě obrátil život vzhůru nohama. Šestadvacetileté ženě před časem lékaři diagnostikovali vzácnou difuzní sklerodermii - nemoc, která napadá svaly, kůži a orgány. Markéta, která milovala sport a fotografování, dnes již nedokáže bez pomoci vyjít ani schody. Léčba je náročná a pojišťovna platí jen malou část. Rodina proto zřídila veřejnou sbírku, do které se zapojila i její kamarádka slavná youtuberka Mesha.

Rok 2016 je rokem, na který Markéta nikdy nezapomene, tehdy spřišla šílená rána v podobně vzácné nemoci. „Změnil se mi celý život… Najednou jsem ze země nemohla zvednout papírek, nešly mi natáhnout ponožky, nešly mi ostříhat nehty. S přáteli jsme jeli na výlet a já už po pěti kilometrech cítila hroznou bolest a křeče. Dokonce jsem se rozplakala, že miluju procházky a najednou ani chodit nemůžu,“ uvedla Markéta pro TN.cz, která milovala sport, dlouhé procházky a fotografování. Lékaři jí diagnostikovali vzácnou nemoc zvanou difuzní sklerodermie.

„Je to hodně neznámá nemoc, málokdo ji má. Je to vlastně tuhnutí kůže, svalstva. Bohužel to napadá i orgány, třeba plíce, srdce a játra, to už je smrtelné. Já to mám zatím naštěstí povrchově. Co to způsobilo, nikdo neví. Začaly mi otékat ruce, vždy ráno jsem měla oteklé prsty, v zimě mi dokonce modraly. Doktoři mě posílali domů s tím, že to nic není nebo že je to úplně normální. Já ale věděla, že se mnou není něco v pořádku. Proto jsme s rodinou stále pátrali, až jsem se dostala k lékaři v revmatologickém ústavu. Tam mě na 14 dní hospitalizovali a zjistili mi právě tu mou nemoc," uvedla Markéta s tím, že odkázána na pomoc druhých.

„Ráno vstanu, máma mi pomůže obléknout, protože si nedosáhnu na nohy, nemůžu se ohnout. Potom si zacvičím se svým bratrem, který se kvůli mé nemoci naučil cviky, které mi pomáhají,“ uvedla Markéta.

Léčba nemoci je velice nákladná a Markéta by potřebovala další hospitalizaci, která je spojená s fyzioterapii a různými procedurami, které by jí pomohly. Pojišťovna však hradí jen rehabilitace nikoliv samotný pobyt, které je finančně náročný.

„Markétě je 26 let, má celý život před sebou a jediné co si k Vánocům přeje je něco, co my ostatní považujeme za samozřejmost. Samostatně fungovat. To se nestane bez nákladné léčby a v každodenní fyzioterapie. Léčbu bohužel nehradí pojišťovna, a proto sdílím její příběh,“ píše na sociální síti Facebook slavná youtuberka Mesha s tím, že rodina Markéty založila veřejnou sbírku. Ke komentáři navíc přidala fotografii, na níž je s Markétou na túře.

"Minule mi rodina zaplatila tři měsíce. Čím déle tam ale budu hospitalizovaná, tím lépe. Mám tam totiž každodenní rehabilitace, můžu chodit do bazénu, každý den se mnou několikrát denně cvičí. To pojišťovna hradí, ale co nezaplatí, je pobyt. To je třeba kolem tisíce denně," uvedla pro TN.cz Markéta s tím, že část peněz by rodina využila k přestavbě bytu, který by uzpůsobila jejím potřebám.

„Sdílejte příspěvek, prosím, také určitě dál, řekněte o něm svým blízkým. A pokud můžete, podpořte Markétku na transparentním účet,“ píše dále v komentáři youtuberka.

Zobrazit celou diskusi