Výčet Františkových nemocí je nekonečně dlouhý: trpí dětskou mozkovou obrnou, má ochrnuté končetiny, epilepsii, dusící záchvaty, těžkou mentální retardaci, strabismus, mozečkový syndrom…

Přitom do 1,5 roku byl zdravým batoletem. Pak se v jeho tělíčku ale „něco“ stalo a vývoj se zastavil. „Objeli jsme velké množství doktorů, nikdo nevěděl, proč se jeho stav natolik zhoršuje,“ řekl Fandův tatínek Milan Maschke, který se o syna stará s velkou láskou a trpělivostí.

Krutá pravda

Proto se rozhodl na radu některých lékařů Františkovi zařídit genetické vyšetření. Ukázalo krutou pravdu.

„Za všechno může mutace genu AIMF1. Je to vzácné postižení, se kterým si zatím lékaři nevědí rady. Na rovinu mi řekli a já už to dneska sám vím, že Františkův stav se nikdy nezlepší,“ vylíčil Milan. Tato vada byla v Česku diagnostikována pouhým deseti lidem.

Mutaci přenášejí ženy

Zákeřná mutace je dědičná a je zvláštní tím, že ji přenáší ženy, samy ale nemají žádné problémy, takže o ní ani nevědí. Rodí se jim však postižení chlapci.

„Fandově malé sestřičce (4) by se jednou, pokud by měla děti, mohl narodit podobně postižený chlapec,“  podotkl táta.

Video
Video se připravuje ...

František trpí genovou mutací. Michal Charbulák, Blesk

Pomáhá mu babička

Františkova maminka se s jeho postižením nedokázala vyrovnat a od rodiny i s Fandovou sestřičkou odešla. Už tři a půl roku ji neviděl ani Milan ani František...

Milan, bývalý zedník, je sám v invalidním důchodu a kvůli nonstop péči o Františka by ani pracovat nemohl. Občas mu alespoň pomáhá i jeho maminka, tedy Fandova babička.

Děsivé záchvaty

Za lékaři jezdí František s tátou až do Prahy, tam jeho stav znají nejpodrobněji a dokázali mu alespoň trochu tlumit děsivé průvodní jevy jeho postižení.

„Záchvaty mívá i několikrát denně. Nejhorší jsou ty, při kterých mu modrá jazyk a dusí se. Ani nevím, kolikrát už jsem volal sanitku. Lékaři dají Františkovi léky, víc dělat nemůžou,“ dodal.

Chybí peníze na rehabilitace

Kluk nutně potřebuje neurorehabilitace, které stát nehradí. Absolvuje je na soukromé klinice v Ostravě. Jsou ale velmi drahé.

Stojí to 1300 korun na hodinu. Pokud bychom s Františkem docházeli cvičit poctivě v potřebném rozsahu, stálo by nás to 70 tisíc. Ale to si dovolit nemůžu. Peníze sháním, kde se dá,“ řekl Milan. S kamarádem uspořádal benefiční koncert v rockovém klubu či gospelové vystoupení, ale ani výtěžky z nich nepokryjí nutnou léčbu.

Chcete-li Milanovi a jeho Františkovi v nelehkém boji pomoci, mají transparentní účet 4042657033/0800 vedený na jméno František Maschke.