Krásná holčička se smutným osudem

Rodinu potkalo neštěstí v podobě dětské mozkové obrny, přidala se i epilepsie, těžké mentální opoždění, podezření na autismus. „Vandička byla od narození nádherná, okatá brunetka, získala si všechny kolem svou vnitřní krásou. Život nám všem nadělil těžkou zkoušku,“ vypráví maminka tří dětí Jana z Chebu, která dříve pracovala jako kadeřnice. Dnes pečuje o svou dceru, která potřebuje neustálý dozor.

Nemoc změnila život celé rodině. „Za začátku to byla pro nás rána. Nechtěla jsem tomu uvěřit, proč zrovna naši holčičku potkalo takové trápení. Ten, kdo nezažil tolik bolesti, neví, co to udělá s rodinou,“ popisuje Jana.

Rodinu to semklo...

Nyní po těch mnoha letech bere  celá rodina situaci pozitivněji, s trpělivostí a pokorou.  „A co je nejdůležitější, naši rodinu to semklo. Sice mají bráškové méně péče, ale milují se všichni, a to je základ,“ úsmívá se Jana, která se v loni provdala za svého partnera.

Rodině už pět let finančně pomáhá nadace Dobrý anděl. Neustále se totiž objevovaly nové náklady spojené s léčbou a zůstávaly i ty pravidelné.

„Z příspěvků hradíme speciální školu, hipoterapii - rehabilitaci s koňmi a šetříme z nich na intenzivní rehabilitační pobyty, které nejsou hrazené zdravotní pojišťovnou,“ vypočítává maminka Jana a uzavírá: „Našim Dobrým andělům ze srdce děkujeme, jejich pomoc nám pomáhá každý den překonat překážky, které nám osud předurčil.“

Noví dárci jsou stále potřeba

V České republice se rozděluje pomoc 3 600 rodinám s dětmi, které zasáhla vážná nemoc. Každý měsíc přijme do systému pomoci nadace Dobrý anděl dalších 100 nových rodin z celé České republiky.

Pomoci rodinám může kdokoli. „Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat,“ popisuje, jak se stát Dobrým andělem, ředitelka nadace Šárka Procházková.

Nikolka (10)  se narodila s obrnou. Nyní cvičí chůzi za pomoci robota, její maminka Silvie věří, že se jednou sama postaví a bude chodit.