Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Policie šetří nedostatečnou péči v pardubické nemocnici: Budou padat hlavy, naznačil hejtman

Autor: ČTK - 
9. října 2019
11:42

Policie se začne zabývat případem možného zanedbání péče v pardubické nemocnici. Děvčátko narozené v červnu zřejmě nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky. Policie zatím zjišťuje všechny okolnosti, protože rodina dítěte se na ni sama neobrátila.

"Trestní oznámení od rodiny jsme nepřijali, ale vzhledem k dotazům médií jsme se začali případem zabývat," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Nemocnice neprovedla včas u novorozence odběr krve a všechny potřebné testy. Kvůli tomu se u dítěte rozvinulo zánětlivé postižení centrálního nervového systému a krvácení do mozku, uvedla média.

Nemocnice ve zveřejněném stanovisku uvedla, že po prověřování postupů poskytnuté léčebné péče zjistila nesoulad mezi doporučeným a realizovaným léčebným postupem plně kvalifikovaných lékařů. Na žádost již vydala zdravotnickou dokumentaci případu.

"Vedení Pardubického kraje jako vlastníka nemocnice by mělo do dvou týdnů dostat podrobnou zprávu o celé věci," řekl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS). Zatím není jasné, zda selhal systém lékařské péče, nebo pochybili lékaři. Podle závěrů přijme hejtmanství konkrétní opatření. Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí uložilo oblastní ředitelce pro zdravotní služby pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánce Fraňkové, aby zpracovala návrhy řešení, která případem přímo souvisejí. "Chyby nastaly, bez personálních změn to z mého pohledu dál nepůjde," uvedl Valtr.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého Adámka v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém komatu. Obviněni jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání