Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Adámek čekal na záchranu desítky minut marně: Dokument o aroganci lékařů šokoval i ministra

Autor: ČTK - 
4. června 2019
10:15

Dění uvnitř nemocnice a pochybení lékařů ukazuje na osudu trojice pacientů nový díl dokumentárního cyklu Infiltrace s názvem Obchod se svědomím, který v pondělí večer vysílala Česká televize. Tvůrci použili záznamy z nemocniční a skryté kamery i nahrávky volání ze záchranné služby. Popisují, jak chlapec po operaci mandlí skončil ve vigilním kómatu, těhotná žena po postupu gynekologa přišla o dvě nenarozené děti a další žena se marně snaží zjistit důvod náhlého úmrtí své matky. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v dokumentu uvedl, že ho postup zdravotníků šokoval.

"Systém bílým plášťům umožňuje aroganci. Celá společnost začíná být přidrzlá a všichni se schovávají za systém. Ano, lékař je nebezpečné povolání. Ale ta míra odosobnění je tu základem všeho," řekla režisérka Šárka Maixnerová. Tvůrci podle ní vědí už o desítkách dalších podobných případů.

Výtek, že dokument ukazuje osud pacientů bez vyjádření jejich lékařů, se režisérka neobává. "Pořad se nesnaží dávat stanovisko jedné a druhé strany. Ukazuje zlo a co se stalo. Ukazuje slabou, poškozenou stranu. Rodina zůstala sama, žena je bez dětí, druhé umřela máma - kdo se za ně postaví?" uvedla Maixnerová.

Rozhovor s režisérkou Šárkou Maixnerovou a infiltrátorkou Ivanou Lokajovou sledujte v 15 hodin v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

Případ osmiletého Adama mohli autoři zmapovat minutu po minutě díky záznamu z nemocniční kamery a nahrávce hovorů ze záchranné služby. V květnu 2017 lékaři pardubické krajské nemocnice měli hochovi operovat nosní mandle, při vyšetření před operací se ale rozhodli mu vzít i mandle krční. Chlapec začal v nemocnici čtyři dny po zákroku krvácet. Jeho matka žádala o pomoc. Kamerové záběry ukazují, jak na ni hoch čeká desítky minut. Poskytne mu ji až přivolaná záchranná služba. Kvůli ztrátě krve a nedostatečnému okysličení má dítě poškozený mozek a je ve vigilním neboli bdělém kómatu.

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Dokument autoři pustili ministrovi zdravotnictví. "Jsem v šoku. Z příběhu mrazí," řekl Vojtěch. Šokující je podle něj to, že zdravotníci ve velké krajské nemocnici volají záchranku, aby jim šla pomoci s pacientem.

Nemocnice vyjednává s rodinou o odškodnění. Požadovanou část zdravotní dokumentace ale neposkytla. Rodiče se o Adama starají doma. S postiženým hochem a druhým synem žijí ve třípokojovém bytě ve třetím patře panelového domu. Bezbariérový byt jim radnice neposkytla, na pořízení většího bydlení rodina nemá peníze. Potřebovala by i pomoc fyzioterapeuta a zdravotní sestry. S financováním zdravotního materiálu pomáhá sbírka. Podrobnosti se mohou lidé dozvědět i na facebooku.

Ve druhé linii sledují tvůrci příběh Kateřiny, která otěhotněla po umělém oplodnění. Lékaři jí zavedli dvě vajíčka. Mladá žena si svému gynekologovi opakovaně stěžovala na bolest. Vždy ji poslal domů. V pátém měsíci dva dny po jedné z kontrol skončila v trutnovské nemocnici, kde jí lékař musel zachraňovat život. Jedno z dětí se nevyvíjelo v děloze, ale ve vejcovodu. O oba nenarozené potomky žena přišla, doživotně má poškozenou imunitu. S gynekologem se Kateřina soudí šest let, zatím prohrává. Její lékařské zprávy neobsahují žádnou zmínku o stížnostech na bolest.

Eliška se snaží zjistit důvod smrti své matky, kterou s bolestmi odvezla záchranná služba do českobudějovické nemocnice. Lékaři ženu poslali domů s tím, že má natažený sval. O dva dny později ji záchranáři vezli do nemocnice znovu, záhy tam zemřela. Její dcera žádala o pitvu a chtěla se dozvědět důvod úmrtí. Neuspěla.

Podle tvůrců lékaři vzájemně svá pochybení kryjí a manažeři nemocnic je zametají pod koberec. Autoři očekávají, že by se pod vlivem odvysílaných příběhů zdravotnický systém i přístup zdravotníků mohl začít měnit.

První díl z cyklu Infiltrace vysílala ČT před 15 lety. Dokument mapoval situaci lidí v ústavech a domovech pro seniory. Před rokem měli diváci možnost vidět terapii v pražském centru alternativní medicíny Aktip, které inkasovalo od klientů nemalé částky. Středisko už ukončilo provoz. Ministerstvo zdravotnictví připravilo zákon o léčitelích. Další díl televize uvede 10. června. V části Infiltrace: Obchod s důvěrou tvůrci popíšou nové praktiky takzvaných šmejdů.

Monikay ( 4. července 2019 20:08 )

Podle tvůrců lékaři vzájemně svá pochybení kryjí a manažeři nemocnic je zametají pod koberec. Autoři očekávají, že by se pod vlivem odvysílaných příběhů zdravotnický systém i přístup zdravotníků mohl začít měnit.
Ale co by donutilo lékaře chovat se jinak, když to tak funguje celé roky? Jsem skeptická a smutná

verka1 ( 5. června 2019 10:50 )

Ano, spravedlnosti se obyčejný člověk nedočká. Ještě nejhorší je že ostatní lidi, kamarádi se přestanou s vámi bavit. Pokrikuji po vás, že vám jde jen o peníze.
Lidi jsou svi.ne.

lukas luk ( 4. června 2019 23:06 )

Nemocnice Nymburk to same. Zametani pod koberec,udelali jsme vse spravne. Spravedlnosti se slusny clovek nedovola

agfor ( 4. června 2019 21:12 )

Tohle se dějě v Mostecké nemocnici také.

panchovilla ( 4. června 2019 18:23 )

No být to rodinou,nevím co by mi probíhalo v hlavě....asi jakej nůž si opatřit a v kolik hodin končí směna paní sestře a pánům doktorům

Zobrazit celou diskusi