Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Výbuch v Lenoře vyhnal z domovů dvě desítky obyvatel: První rodiny se mohou vrátit

Autor: ČTK - 
6. října 2019
14:32

První rodiny, které musely ve čtvrtek kvůli výbuchu domu v Lenoře na Prachaticku opustit své domovy, se mohou vrátit. Byty v jednom z vyklizených domů jsou opravené. Na druhém domě budou práce pokračovat asi dva týdny. 

Obyvatelných už podle něho je všech šest bytů v domě číslo 33, který stál dál od domu zasaženého výbuchem a požárem. Dům v těsném sousedství zničeného domu je poškozenější, stěny jsou víc promáčené vodou, jak se hasiči snažili, aby se na něj nerozšířil požár. Zničený dům, ve kterém jeden člověk zemřel a devět dalších se zranilo, bude stržen. O demolici se postará obec ve spolupráci s Jihočeským krajem.

„Už večer (v sobotu) se zprovoznilo topení, ale na noc už tam nikdo nešel. Dnes se postupně vracejí, někteří si tam ještě chtějí uklidit. Někde jsou ještě místo oken dřevotřísky, tak je to na jejich rozhodnutí, jestli se vrátí, nebo počkají, až tam budou okna. Elektřina a voda už fungují,“ řekl starosta obce Antonín Chrapan.

Ve čtvrtek muselo své byty opustit 19 lidí. Statik následně domy prohlédl. Nařídil strhnout jen nejzasaženější dům, ve kterém podle místních jeden z jeho obyvatel rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil. Sobotní Mladá fronta Dnes uvedla, že možný pachatel byl podivín, který zažaloval své sousedy, podle něj při správě domu podváděli.

Soud se měl konat za několik dní v Prachaticích. Policie případ vyšetřuje jako úmyslný trestný čin. Zatím není jasné, kdo při tragédii zemřel. Přesnou identifikaci poskytne až pondělní pitva oběti. Podle policejní mluvčí Štěpánky Schwarzové pokračovaly o víkendu výslechy dalších svědků. „Víc informací snad budeme mít po pondělní pitvě,“ řekla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání