Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivý výbuch a obří plameny. Francii vyděsil požár chemičky. „Buďte opatrní,“ varují úřady

Autor: ČTK - 
26. září 2019
09:25

Rozsáhlý požár vypukl ve čtvrtek brzy ráno v chemické továrně Lubrizol ve městě Rouen na severu Francie. Podle místních úřadů si zatím plameny nevyžádaly žádné oběti, uvedla agentura Reuters. Prefektura se nicméně z preventivních důvodů rozhodla vytvořit kolem továrny 500metrové ochranné pásmo, jehož obyvatelé byli evakuováni. V Rouen a několika dalších městech budou dnes rovněž uzavřeny školy.

Požár vypukl kolem 1:40 SELČ a bojuje s ním nejméně 130 hasičů. V oblasti se vznáší hustý dým, uvedl podle listu Le Monde tamní prefekt Pierre-André Durand. Jak dodal, podle prvních odebraných vzorků kouř zatím neobsahuje žádné závažné množství toxických látek. Prefektura nicméně raději vyzvala místní obyvatele, aby „preventivně omezili své dnešní cesty v oblasti na minimum“, i kvůli tomu, aby umožnili hasičům pracovat efektivněji.

V tuto chvíli neexistují důkazy, které by naznačovaly, že je kouř nebezpečný. Probíhají analýzy. Panika není na místě, nicméně buďte opatrní,“ vzkázal francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Zobrazit celou diskusi