Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Ráj kempařů ohrožují lesní požáry: Ve Francii evakuovali 2500 turistů

Autor: Mii - 
17. července 2019
11:54

Přes 2500 lidí muselo být během pondělí a úterý evakuováno z kempů ve francouzské oblasti Argèles-sur-Mer. Oblast sužují lesní požáry, se kterými se hasičům nedaří bojovat kvůli silnému větru a suchu. Místo je známé jako „hlavní město kempingu“, během sezony ho navštíví až 140 tisíc turistů, informuje agentura AFP.

První požár vypukl v pondělí kolem deváté hodiny ranní. Co jej způsobilo, zatím není jisté. Velice rychle se ale rozšířil a na místo muselo dorazit 30 hasičských vozů a dvě hasicí letadla. Evakuace proběhla v několika kempech, turisté byli dočasně umístěni do dvou nedalekých gymnázií, kde se o ně starají pracovníci úřadů.

Boj s plameny stále probíhá, v úterý večer byly povolány posily a počet zapojených hasičů se vyšplhal na sto. Podle mluvčí záchranářů je oheň pod kontrolou, jeho kompletní uhašení však komplikuje vítr o rychlosti 70 kilometrů v hodině. Sucho, které panuje, také nepomáhá.

Argeles-sur-Mer se nachází nedaleko města Perpignan u hranic se Španělskem. Jde o oblast známou jako „hlavní město kempingu“, kde se nachází desítky kempů populární mezi turisty z celé Evropy. Jen během léta sem dorazí přes 100 tisíc návštěvníků převážně s karavany a obytnými vozy.

Zaměstnanec jednoho z místních kempů Le Pauphin pro server Local.fr sdělil, že evakuace turistů proběhla dostatečně včas a hasiči jsou v pohotovosti. Nikdo nebyl zraněn, ani nedošlo k žádným škodám na majetku. Le Pauphin má kapacitu tisíc osob.

Selektivní amnézie Francouzů

Lesní požáry jsou čím dál častější problém po celém světě. Odborníci se shodují, že zvýšený výskyt je spojen se změnami klimatu. Jejich hašení bývá obvykle komplikované a francouzští experti již v minulých letech varovali, že francouzské publikum na katastrofu podobných rozměrů není připraveno.

„Vytvořil se tu takový mýtus, že stát dokáže jednoduše devastující události zastavit,“ řekl pro deník Le Parisien francouzský historik Emmanuel Garnier. Francouzi si podle něj vytvořili selektivní amnézii a na rozsah dřívějších přírodních katastrof se rozhodli zapomenout.

Zobrazit celou diskusi