Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Notre-Dame je po požáru zamořený olovem, varují experti. A chrám dostane „deštník“

Autor: ČTK, for - 
19. dubna 2019
20:10

Pohroma střídá pohromu a katedrálu Notre-Dame v Paříži ohrožuje další živel. Po masivním pondělním požáru mají Francii zasáhnout silné deště. Už v příštích dnech se tak odhalená střecha zahalí provizorním „deštníkem“ v podobě plachty. Uvnitř chrámu na Velký pátek pokračovaly záchranné a zajišťovací práce, informovala agentura AFP. Odborníci mimo jiné ze zdí svěsili 15 velkorozměrných maleb ze 17. století, které poputují k rukám restaurátorů do muzea Louvre. Katedrála je navíc nebezpečná, podle odborníků je kontaminována olovem poté, co žárem roztálo 300 tun olova ze střechy.

„Katedrála je velmi křehká. Kámen, ze kterého je postavena, byl nejprve ohrožován extrémně vysokými teplotami a následně prudce zchlazen vodou při hašení. Začal se drolit a oblast mezi zvonicemi je nesmírně křehká,“ uvedla pro televizi BFMTV předsedkyně spolku pro ochranu historických památek Charlotte Hubertová.

Nad zničenou střechou hlavní lodi je třeba velice rychle zkonstruovat provizorní zastřešení, které v případě srážek zamezí dalšímu poškození budovy. Podle Hubertové bude mít dočasná plachtová střecha podobu jakéhosi obřího stanu a bude ve větší výšce než původní střecha. To dovolí restaurátorům a dělníkům, aby pod ní mohli pracovat.

Silné srážky podle meteorologů v Paříži hrozí už během příštího týdne. Déšť by přitom podle ministra kultury mohl ohrozit i statiku stavby, pokud by se například větší množství vody shromáždilo na zbytcích střechy.

Video  Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Odborníci: Katedrála je nebezpečná pro lidi i přírodu

Restaurátoři se ale musí mít na pozoru. Z katedrály je totiž obří toxická skládka. Zástupci francouzské ekologické organizace Robin des bois v pátek přišli s varováním, že je katedrála kontaminovaná olovem. Ve střešní konstrukci se totiž nacházelo 300 tun olova, které vlivem žáru roztálo.

„Z katedrály se nyní stal vlastně sklad toxického odpadu... Ještě předtím, než se vypíše soutěž na návrh nové věže, by se měla vypsat soutěž ohledně dekontaminace,“ uvedla organizace ve svém prohlášení.

Katedrála Notre-Dame vyfasuje deštník, nyní je ale pro lidi nebezpečnou toxickou skládkou Katedrála Notre-Dame vyfasuje deštník, nyní je ale pro lidi nebezpečnou toxickou skládkou | ČTK

Otrava olovem způsobuje u člověka narušení centrálního nervového systému, poškození mozku, nechutenství, bolesti hlavy a další onemocnění. Nebezpečná je hlavně u dětí. Olovo se vstřebává zejména plícemi, právě proto téměř bezprostředně po požáru hladiny olova začal monitorovat francouzský úřad pro kontrolu kvality ovzduší Airparif. Ten ale množství olova neměří v reálném čase, k laboratorním testům poslal filtry, které na místě instaloval. Výsledky analýz ještě nejsou známy.

Umělecká díla jsou v pořádku

Týmu čítající asi padesátku odborníků tak možná bude zamezen do katedrály přístup. Kunsthistorici, kurátoři a fotografové pracují již od požáru na tom, aby katedrálu mohla opustit takzvaná májová plátna, velkorozměrné obrazy ze 17. století, z nichž některé mají na šířku i tři metry. 

Tyto obrazy je třeba bezpečně svěsit a vymanévrovat z často úzkých prostorů kaplí, po pořízení fotodokumentace je pak odborníci zabalí a pomocí nákladních aut převezou do Louvru. Tam je dostanou na starosti restaurátoři, kteří pečlivě zkontrolují, zda je nepoškodil žár, voda či kouř. Podle ministra kultury Francka Riestera jsou ale díla poškozena minimálně.

djaba ( 20. dubna 2019 21:52 )

Olovo není rozpustné ve vodě a neodpařuje se při běžných teplotách , které v běžném provozu katedrály panují .Pravda , bývaly vodovodní trubky z olova , nicméně se neprokázaly nežádoucí účinky .

snehulak ( 20. dubna 2019 08:38 )

Jo a kam se hrabe na takový olovo novičok. Za nějakých sto let, bude mít každý kdo tam chodí denně otravu jak hrom. Naštěstí už bude po smrti. Většinou věkem.

Ritalesta ( 19. dubna 2019 20:47 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

Zobrazit celou diskusi