Plzeňané mají v paměti květnový nález nevybuchlé válečné munice ve Skvrňanech a následnou nařízenou evakuaci tisíců lidí. Mnozí pořádně netušili, o co se jedná, a odejít do bezpečí odmítli.

„Přimělo nás to uvažovat, jak bychom mohli zdokonalit systém informování obyvatel a zároveň k tomu maximálně využít moderní technologie,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Řešení nabídla právě aplikace Záchranka. „Je velice užitečná, počet uživatelů překročil hranici jednoho milionu. Krizové situace jsou přes veškerou snahu a prevenci součástí života, i když naštěstí přicházejí jen velmi vzácně, v každém případě na ně ale musíme být maximálně připraveni,“ řekl radní Martin Zrzavecký. 

Po Praze Plzeň

Varovná hlášení byla zatím dostupná jen pro Prahu, teď se do nabídky přidala i Plzeň. „Lidé, kteří si nyní aplikaci spustí, nebo nově nainstalují, budou moci označit, že chtějí na svůj telefon dostávat varovné zprávy ze západočeské metropole. Aplikace je ke stažení zdarma, a to na operační systém Android i iOS,“ doplnil náměstek primátora Pavel Šindelář.

 

Odešle zprávu a vytočí 155

Aplikace Záchranka vznikla v roce 2012 jako studentská práce. O čtyři roky později byla plošně spuštěna pro veřejnost na celém našem území. „Stisknutím tlačítka dochází k odeslání tzv. nouzové zprávy. Ta obsahuje přesnou polohu, stav baterie mobilního telefonu, osobní informace včetně zdravotního stavu, kontakty na osoby blízké a podobně. Současně aplikace vždy vytáčí linku 155,“ popsal autor.

V aplikaci uživatelé najdou i návod, jak poskytnout první pomoc, databázi externích defibrilátorů či seznam pohotovostních služeb. Vše je plně přizpůsobeno neslyšícím i nevidomým. Více informací je k dispozici na webových stránkách ZDE

VIDEO: Jak správně resuscitovat.