Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dívce (10) požírá mozek nebezpečný parazit! Na Ústecku zabil 16 lidí

Autor: rc, ula - 
16. září 2019
18:31

Začátek školního roku se změnil v boj o holý život pro teprve desetiletou školačku z amerického Texasu. Lily Avantová musela být uvedena do umělého spánku poté, co ji napadl nebezpečný parazit, který pomalu požírá její mozek! A to vše kvůli obyčejnému koupání v řece...

Desetiletá dívka, která s rodiči žije ve městě Forth Worth ležícím v americkém Texasu, se v neděli osmého září šla koupat do tamní řeky Brazos. Poté, co se vrátila domů, se jí udělalo nevolno a musel k ní přijet lékař. Rodiče si mysleli, že se jedná o pouhou virózu, její stav se však stále zhoršoval.

Rodiče ji proto převezli na pohotovost, kde lékaři zjistili, že její mozek napadl nebezpečný prvok Naegleria fowleri (jezerní měňavka). Parazit u dívenky způsobil tzv. primární amébovou meningoencefalitidu, která může skončit až fatálním poškozením mozkové tkáně. V případě včasné diagnózy je ale velká šance na úspěšnou léčbu.

Parazit se vyskytuje hlavně v sladké a teplé vodě (řekách, jezerech, teplých pramenech, chladicích vodách průmyslových závodů, vzácně i v bazénech), přežije i teplotu nad 40 stupňů. Do těla se dostane nosem. Nemoc se projevuje nejprve bolestí hlavy, horečkou, nevolností. Během několika dní pacient upadá do bezvědomí a umírá.

„Vzali jsme ji na pohotovost v úterý, když se probrala, ale nereagovala. Měla otevřené oči, byla tam, ale nemohla mluvit. Nic,“ uvedla její teta Wendy pro list Daily Star. „Doufám, že jsme ji sem dostali včas. Je bojovnice. Je silnější než kdokoliv koho znám,“ řekl její otec John Crawson.

Mozkožrout zabil na Ústecku 16 lidí

Záhadný prvok už zabíjel i v tehdejším Československu. V 60. letech minulého století si vyžádal 16 obětí, mezi kterými byly i děti. Událost přilákala zájem i zahraničních vědců a dodnes je počtem obětí největší epidemií tohoto organismu.

V letech 1962 až 1965 na Ústecku záhadně zemřelo několik lidí, příčina byla stejná: zánět mozku a mozkových blan. Jediné, co oběti spojovalo, byla návštěva v plaveckém bazénu v Ústí nad Labem. „Bakteriologové ani hygienici při pitvách ani v bazénech nenašli žádné podezřelé mikroby. Vodaři kontrolovali a zlepšovali vodní zásobování všech lázní, zatímco my jsme (marně) hledali lehčí případy nemoci,“ popsal před lety epidemiolog Karel Novák pro časopis Vesmír.

Bazén, respektive Vrbenského lázně, kde se koupali pozdější nebožtíci, se po údržbě a vyšetřování znovu otevřel, nicméně v roce 1964 během deseti dnů zemřelo pět mladých lidí. Když o rok později zemřeli další lidé, byly lázně definitivně uzavřeny. Od té doby chátrají.

PavelSki ( 16. září 2019 22:39 )

Na "ústečácích - fcb" je článek sdílen a už mnoho příspěvků, co je to za hloupost, že od 65. zavřené chátrají, když v 70. a 80.letech jsem tam chodili.
Na druhou stranu píší, že je pravda, že úmrtí v šedesátkách asi odtud a později i tak problémy, zánět mozkových blan, atp., byť to uměli už léčit již lépe.

starymlok ( 16. září 2019 22:09 )

Kecáš,já se tam v tý době chodil koupat

starymlok ( 16. září 2019 22:07 )

jsem už stará,zrezivělá kotva,s hromadou strouchnivělých lan kol,
ale na tu dobu a tenhle příběh vzpomínám.Těch améb je spousta druhů.
Kolega si nechal poslat ryby z Filipín.začaly postupně chcípat.
Pod mikroskopem jsem do zvětšení 300x/běžně na parazity/, nic nenaěel.
Na fakultě v Hradci, diagnostikovali Améby.Ty nebezpečný.
A bude hůř,

PavelSki ( 16. září 2019 21:36 )

To jsem musel se školou na plavčo do ústeckého "Vrbáku" chodit v minulém životě, jestliže definitivně ho zavřeli v roce 1964 + jeden rok.

Renata S ( 16. září 2019 21:35 )

Redaktoři Blesku sledují Fox News 👍 Máte můj respekt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání