Zkažené jídlo zabije ročně až 400 tisíc lidí. Zdravotníci bijí na poplach

Zkažené jídlo zabije ročně až 400 tisíc lidí. Zdravotníci bijí na poplach. (ilustrační foto)
 (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
7. června 2019
14:57

Více než 400 000 lidí zemře ročně ve světě po požití zkažených potravin. U příležitosti mezinárodního dne bezpečnosti potravin o tom v pátek informovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Téměř každý desátý obyvatel planety jednou ročně onemocní po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.

WHO se chce zasadit o zvýšení bezpečnosti potravin. Podle ní se totiž každý dolar investovaný do osvěty, jak jídlo správně vyrábět a skladovat, vrátí desetinásobně. Kvůli tomu, že lidé zemřou nebo onemocní po požití zkažených potravin, podle organizace země s nízkými a středními příjmy ročně přijdou až o 95 miliard dolarů (2,2 bilionu korun).

„Toto je jedinečná příležitost podpořit povědomí vlád, výrobců, dopravců a spotřebitelů o nebezpečí konzumace zkaženého jídla,“ řekl v pátek ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Od farmy až po talíř - všichni musí pomoci, aby zůstalo jídlo čisté,“ dodal.

Zobrazit celou diskusi