Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vteřiny volného pádu: Cestující popsal let Smartwings s nefungujícím motorem!

Autor: VaB - 
25. srpna 2019
17:52

Bezmála 180 lidí na palubě letadla Boeing 737 zažilo ve čtvrtek 22.srpna během letu z řeckého ostrova Samos do Prahy velmi dramatické chvíle. Jejich letadlu totiž ve vzduchu přestal fungovat jeden z motorů. Blesku se ozval cestující, který popsal to, co se v letadle odehrávalo, i své pocity ve chvíli, kdy pochopil, co se děje. A dokonce Blesku poskytl i fotografie pořízené před odletem i ve chvíli, kdy už byl letoun ve vzduchu!

„Nikdo nic nevěděl, v letadle byl klid. Manželka spala a já chvíli taky,“ popsal pro Blesk.cz počátek letu cestující Karel. „Akorát jsem si všiml, že motor byl tichý. To mi bylo divné, a tak jsem se na něj chvíli díval a všiml jsem si, že se turbína točí pomalu, jen pomocí náporu větru,“ doplnil.

Problém musel podle cestujícího přijít už při startu. „Let probíhal v klidu. Akorát při startu jsme se jako kdyby propadli, jako když cítíte volný pád. Letadlo se propadlo na levé straně. To bylo velice nepříjemné,“ vysvětloval šokovaný cestující. 

Cestou minuli šest letišť!

Pokud dojde k selhání motoru nebo musí-li být vypnut, doporučuje se, aby pilot velící letounu dosedl k zemi na nejbližším vhodném letišti, na němž lze bezpečně přistát. K tomu ale nedošlo a letadlo přistálo až v cílové destinaci v Praze.

„Myslím si, že jsme měli někde přistát. Buď se vrátit zpátky na Samos, nebo přistát někde jinde. To by bylo pro bezpečnost lepší. Určitě jsme museli minout několik jiných letišť,“ shrnuje své pocity Karel. Jak uvedl portál tn.cz porouchaný Boeing Smartwings míjel na své trase několik mezinárodních letišť, a to Soluň, Bělehrad, Záhřeb, Bratislavu Budapešť, případně Vídeň. 

Nic jsme nevěděli

„Celý let probíhal v klidu, nikdo nám nic neřekl, ani letušky. Na palubě byl klid,“ řekl cestující. Piloti letounu Boeing 737 pak ještě dvě hodiny a 20 minut letěli s nefunkčním motorem do cílové destinace. Na Letišti Václava Havla pak přistáli. „Po přistání a přistavení schodů k letadlu vlítnul do kabiny technik,“ zakončil cestující své líčení. Další fakta si Karel podle svých slov sám našel na internetu.

Podle Smartwings piloti nic neporušili. „Posádka postupovala v souladu bezpečnostními a provozními postupy pro tyto případy a letadlo v 11:06 hod. bezpečně přistálo v Praze,“ řekla iDNES mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková. Podle ní měla posádka situaci pod kontrolou a na zvládání podobných situací jsou cvičení.

Kolotuk ( 26. srpna 2019 10:20 )

Něco nefunguje, tak ještě jednou, český regulátor - Úřad civilního letectví bude mít asi plné ruce práce. Ne li vyštřovatel PČR.

Kolotuk ( 26. srpna 2019 09:51 )

Woe na na kuželu hřídele je namalovaná spirála, krom toho že zřjemě ten cesťák nebyl hluchý.

Pohybovenadany ( 26. srpna 2019 01:31 )

Karle, to jsi nám udělal reklamu . Běž si raději číst Rychlé šípy.

egyptanka ( 25. srpna 2019 22:03 )

No doletěli. Díky bohu. Jak ještě někdo může létat z a do Prahy? Sebevrazi. My létáme zásadně z Německa.

Pohybovenadany ( 25. srpna 2019 21:54 )

Rozmazlení, žádné buráky příště !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání