Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázrak v kukuřici: Airbus byl ve středu v Praze. Jeho pilot je v Rusku hrdina

Aktualizováno -
15. srpna 2019
22:10
Autor: blv/čtk - 
15. srpna 2019
08:04

Letoun Airbus A321, který ve čtvrtek ráno nouzově přistál v kukuřičném poli, byl ve středu na Letišti Václava Havla. Jak zjistily Blesk Zprávy, společnost Ural Airlines ho nasadila na své pravidelné lince mezi Prahou a Moskvou. Stroj, který měl ve čtvrtek letět na Krym, musel ráno nouzově nedaleko letiště Žukovskij u Moskvy. Na jeho palubě stroje bylo 234 lidí, z nichž několik utrpělo zranění. Výjimečná situace se obešla bez obětí na životech. Piloti Damir Jusupov (41) a Georgij Murzin (23) se stali ruskými národními hrdiny. 

Stejným letadlem, které nouzově přistálo v kukuřičném poli, ve středu cestovali pasažéři, kteří z pražské Ruzyně odlétali v 13:45 do Moskvy. Společnost Ural Airlines léta denně od prosince 2018. Spojení mezi Českem a Ruskem ale zahájila už v roce 2000 a přepravila nejméně 300 tisíc pasažérů. 

Stroj, který měl ve čtvrtek namířeno z Moskvy do krymského Simferopolu se zřejmě dostal do hejna ptáků a přišel o oba motory. S tak vážně poškozeným letadlem se piloti už nemohli vrátit zpátky na letiště a rozhodli se pro nouzové přistání v kukuřičném poli. Celou scénu ukazují snímky pořízené z výšky.

„Posádka přistání provedla správně, letadlo nezačalo hořet, všechny pasažéry jsme evakuovali,“ řekl agentuře Interfax Sergej Skuratov, generální ředitel aerolinek.

Politici už zmiňují státní vyznamenání

V kokpitu letadla seděli Damir Jusupova s Georgij Murzin. Oba vystudovali Petrohradskou univerzitu civilního letectví. Zatímco první pilot Jusupov měl nalétáno už 3000 hodin, jeho kolegovi Murzinovi bylo teprve 23 roku a ve vzduchu strávil 600 hodin. Oba jsou teď postaveni mimo službu, což je obvyklé opatření v případě podobných výjimečných událostí.

Za knipl se oba posadí, až se případ vyšetří. Nikdo v ruských médiích ale nepochybuje o tom, že se jim povedl husarský kousek a nouzovým přistáním zachránili všechny na palubě. První politici už pro ně navrhují vyznamenání 

Pasažéři, kteří právě unikli smrti, se o svůj otřesný zážitek podělili na sociálních sítích hned potom, co opustili letadlo. A také nešetřili chválou:

  • „Už nás evakuují. Lidi, já jsem vděčný pilotům jako bohům.“
  • „Tohle se stává velmi zřídka, možná jednou za 50 let. A ptáci byli velcí, buď racci nebo vrány. Posádka se zachovala správně. A zvláštní dík letuškám, našim děvčatům.“

Všech 234 lidí na palubě nehodu přežilo. Podle finální bilance úřadů utrpělo zranění 74 pasažérů, mezi nimi bylo i 17 dětí a jedna těhotná žena, hospitalizován zůstává už jen jeden člověk. Většina lidí utrpěla jen lehčí zranění, nejvážnějšími úrazy byla kompresní zlomenina páteře a zlomená klíční kost.

Ruská média pilota letounu Damira Jusupova označují za hrdinu a jeho výkon srovnávají s nouzovým přistáním amerického letadla na řece Hudson před deseti lety. Pilot letounu společnosti U.S. Airways tehdy západně od Manhattanu přistál na řece po srážce letadla s hejnem hus. I tehdy se incident obešel bez obětí na životech.

Ruská státní televize o nouzovém přistání informovala jako o „zázraku nad Ramenským“ s odkazem na jméno města Ramenskoje, poblíž něhož pilot přistál. Racci, s jejichž hejnem se ruský letoun srazil, podle ruských médií vyřadili z provozu oba motory. „Pilot mistrovsky přistál bez vysunutého podvozku s vynechávajícími motory přímo na kukuřičném poli,“ napsal v komentáři list Komsomolskaja pravda.

Místní obyvatelé rozhlasové stanici Govorit Moskva řekli, že hejno racků nejspíše pocházelo z nelegální skládky v okolí letiště. Místní úřady vzápětí tuto hypotézu popřely, skládku prý už před lety uzavřely. Server Newsru.com připomněl, že podle místních médií u uzavřené skládky předloni vznikla skládka nelegální a takových jsou v daném okrese stovky. Ministerstvo přírodních zdrojů slíbilo situaci se skládkami prověřit.

Podle jednoho z cestujících, který nehodu popsal televizi RT, se krátce po startu letoun začal otřásat. „Po pěti vteřinách začala světla na pravé straně letadla svítit a bylo cítit zápach ohně. Pak jsme přistáli a každý utíkal pryč, řekl cestující.  Aerolinky rovněž oznámily, že pasažéři si ještě dnes mohou vyzvednout svá zavazadla.

Podle západních expertů, na které se odvolává agentura Reuters, se ruské civilní letectví po rozpadu Sovětského svazu potýkalo s výpadky v bezpečnostním zajištění letů. V posledních letech se ale zejména na mezinárodních linkách situace výrazně zlepšila.

inabtal ( 16. srpna 2019 14:48 )

SpFli︆ng︆︆.com - Dоspělý prоjekt prо mužе nаjít dívku!

Taurus70 ( 16. srpna 2019 07:53 )

Viho kolik mate naletano hodin s timto typem letounu rekl bych ze ani hodinu Vy tupe hovadko tak se prosim k teto problematice nevyjadrujte pusobite opravdu velmi jednoduse odborniku,pilotovi evidentne pralo stesti ale v zadnem pripade to nesnizuje jeho zasluhy na profesionalne odvedene praci.Moc gratuluji👍👍😂😂

tezza ( 16. srpna 2019 01:06 )

Létám s Aeroflotem často na linkách Phuket-Moskva-Praha a zpět. Piloti jsou podle mě jedni z nejlepších.

Michal Zajek ( 15. srpna 2019 22:32 )

Jistě dostanou od Putlera řád Hrdina sovětského svazu a města a ulice ponesou jejich jména. Jako každé přistání, které člověk přežije je dobré přistání. Ale velké štěstí měli v tom že při přistání se letadlo nerozlomylo na více kusů a že nezačalo hořet.

viho ( 15. srpna 2019 22:14 )

Zase tak úžasné to není. Vzrostlá kukuřice je totiž pro nouzové přistání velkého letadla naprosto ideální. Před dosednutím letadlo zbrzdí a ještě svým odporem zajistí měkké dosednutí. Je to mnohem lepší než třeba přistání na vodu. A navíc přitom ani nelétají jiskry, takže se nevznítí palivo. Letadlo samozřejmě poorá pole, utrhnou se motory a je na odpis. Ale mám obavu, že sovětští inženýři to letadlo sestaví a někomu "výhodně" pronajmou. Aby se pak třeba čeští dovolenkáři nedivili, že během letu na svou vysněnou úžasně levnou dovolenou budou mít pod sedačkou zbytky kukuřice.

Zobrazit celou diskusi