Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rodina zemřela na přejezdu v Černožicích: Výsledky šetření odhalily drsná fakta

Autor: ČTK - 
16. srpna 2019
11:50

Celá rodina, Daniel D. (†47), jeho žena Veronika (†32) a jejich dvě malé dcerky (†8 a †5), zahynula po červencovém střetu s vlakem na přejezdu v Černožicích nedaleko Hradce Králové. Spekulovalo se o tom, že na místě nefungovala signalizace, jenže závěry úřadů vyzněly opačně. 

Světelná a zvuková signalizace na železničním přejezdu v Černožicích na Královéhradecku v době tragické nehody v červenci fungovala a nemohla být příčinou dopravní nehody. V pátek to potvrdila krajská policejní mluvčí Ivana Ježková s odvoláním na závěry vyšetřování Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Už v den neštěstí Drážní inspekce uvedla, že podle předběžného zjištění výstražná světla na přejezdu v době nehody byla funkční.

Podle policie tak vyšetřování tragické nehody spěje ke konci. „V závěrech šetření (SŽDC) se jednoznačně konstatuje, že k dopravní nehodě došlo v okamžiku, kdy byla na železničním přejezdu dávána výstraha dvěma červenými, střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení a zvonkem zabezpečovacího zařízení,“ uvedla Ježková.

Kontrolou a přezkoušením přejezdového zabezpečovacího zařízení bezprostředně po nehodě bylo podle ní také zjištěno, že v době srážky bylo zařízení plně funkční. „Nemohlo být příčinou dopravní nehody,“ dodala.

Přejezd měl v době nehody pouze světelné a zvukové výstražné zabezpečovací zařízení. V současnosti se pracuje na zvýšení bezpečnosti. Osazení přejezdů závorami je součástí přestavby železniční stanice v nedaleké Jaroměři za více než 900 milionů korun, zahájené loni v únoru.

Tragická nehoda se stala v neděli 14. července na přejezdu v černožické Hradecké ulici. Spěšný vlak, který jel z Trutnova na Hradec Králové, se tam střetl s osobním autem, zemřeli dva dospělí a dvě děti. Před srážkou jel vlak vysokou rychlostí a po nárazu před sebou auto tlačil přibližně 300 metrů. Nikomu z osmi desítek cestujících ve vlaku se nic nestalo.

nebepekloraj ( 18. srpna 2019 18:23 )

Jedno druhé nevylučuje. Jela přes červenou, protože je to negativní místo. Jinde by na červenou nejela. Keltové tohle znali až moc dobře, ti by v těchto místech žádný přejezd nestavěli.

villon ( 18. srpna 2019 17:37 )

Spíš to vypadá, že pani jela na červenou než na nějaké nadpřirozené úkazi.

nebepekloraj ( 18. srpna 2019 15:50 )

Věřím na nadpřirozené. Místa kde se odehrály krvavé bitvy jsou místy častých dopravních nehod. U Jaroměře je to kolem dokola celé divné. Když se dáte do hledání zjistíte kolik bitev tam bylo, kolik lidí zahynulo a kolik dopravních nehod od se za posledních 50 let od Smiřic do Jaroměře stalo. Hrůza. Prostě negativní místa.

kajmen1 ( 18. srpna 2019 15:32 )

Taky jsem slyšel, že jsou nepřehledný a někdy není světelná výstraha vidět. Prostě prasárna, že tam nejsou závory. To spadá pod Jaroměř? No tam by to taky potřebovalo vyměnit.

kajmen1 ( 18. srpna 2019 15:30 )

A koho zajíma to co píšeš. Když nejsou prachy, musí se zabezpečit s tím co je po ruce. Závory manuální a důchodce co je stahuje. Jako za komoušů. U nás jsou dráhy 100 let za opicema. Jak dlouho budou ještě potřebovat, dalších 100 let, to už je nikdo nebude potřebovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání