Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolotočáře odsoudili za mučení zaměstnance: Soud jednoho z nich omylem pustil

Soud podle všeho Jindřichu Schmiedovi nezákonně přerušil trest (ilustrační foto).
Soud podle všeho Jindřichu Schmiedovi nezákonně přerušil trest (ilustrační foto).  (Autor: PČR)
Autor: chal - 
16. května 2019
16:51

Okresní soud v Karlových Varech přerušil výkon trestu Jindřichu Schmiedovi (33), který byl spolu se svým otcem a dalšími třemi lidmi odsouzen za několikadenní věznění a mučení Martina V., který pro rodinu pracoval. Přerušení trestu bylo ale zřejmě ze strany soudu nezákonné. Kromě toho, že zmíněný soud o věci podle všeho vůbec rozhodovat neměl, k přerušení trestu možná ani nebyl důvod. Na věc upozornil deník Právo.

Člen kolotočářské rodiny Jindřich Schmied seděl ve vězení kvůli případu, který se stal před pěti lety v Sadově na Karlovarsku. Schmied spolu se svým otcem a dalšími dvěma muži několik dní věznili a mučili Martina V., který u nich pracoval a dostal se s nimi do sporu.

Schmiedovi spolu Jaroslavem Kleinem a Miroslavem Mertou zaměstnance svázali a pověsili ho hlavou dolů v dílně. Zmlátili ho a střelili do něj ze vzduchovky. Pak ho věznili v domě připoutaného k topení. Martinovi V. se po pěti dnech podařilo utéct a kontaktovat policii. Jindřich Schmied a Miroslav Merta dostali 6 let, Schmied starší 7,5 roku a Jaroslav Klein vyfasoval 5,5 roku.

Karlovarský okresní soud v únoru Jindřichu Schmiedovi na půl roku přerušil výkon trest. Mluvčí soudu rozhodnutí zdůvodnila špatným zdravotním stavem, který vyžaduje operativní zákrok v civilní nemocnici. Posudek Vězeňské služby ČR, který si soud vyžádal, ale říká něco jiného. Podle lékařů nebyl Schmied v ohrožení života a zdravotní péče ve vězení pro něj byla dostačující.

Problém ale byl v tom, že soud o přerušení trestu rozhodl, aniž by měl posudek Vězeňské služby k dispozici, přitom o něj sám zažádal! Další nesrovnalostí je fakt, že žádost o podmínečné propuštění vůbec řešil Okresní soud v Karlových Varech.

„Rozhodnutí související s výkonem trestu činí soud, který řešil trestní věc odsouzeného v prvním stupni, v tomto případě plzeňský krajský soud,“ sdělil Právu šéf Krajského soudu v Plzni Miloslav Sedláček.

V případě, že soud chybuje ve prospěch odsouzeného, nejde podle Sedláčka verdikt zrušit. Věcí se na podnět plzeňského krajského státního zastupitelství zabývá Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání