Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zneuctění pomníčku Ivánka (†3), který se utopil! Nepochopitelný útok a hádky

Autor: dce, ČTK - 
2. května 2019
12:04

Jen pár hodin poté, co policie našla v korytě řeky Olšavy tělíčko pohřešovaného chlapečka (†3), rozpoutaly se na sociálních sítích hádky. Místo tiché piety a soustrasti s rodinou se lidé hádají kvůli drobnému pomníčku, který na místě, kde chlapec patrně spadl do vody, založili místní. Jedna z diskutujících se ostře pustila do plyšové hračky, která se zde objevila.

Tříletý Ivánek z Uherskohradišťska, který byl od úterního podvečera pohřešovaný, byl nalezen mrtvý. „Jeho tělo objevili ve středu kolem 14:30 policejní potápěči v těžce přístupném terénu řeky Olšavy nedaleko Podolí, kde bydlel,“ informoval policejní mluvčí Petr Jaroš. Tělo bylo 650 metrů po proudu řeky od chlapcova bydliště.

Už samotné hledání dítěte zvedlo mezi lidmi z celé republiky velkou vlnu solidarity – pomoc nabízely stovky lidí i z velké vzdálenosti od Uherského Hradiště. Po oznámení tragického konce pátrání lidé na sociálních sítích začali rodině vyjadřovat upřímnou soustrast a posílali chlapci vzkazy do nebe.

Mezi diskutujícími se ale strhla i šílená hádka. Na profilu starostky obce, odkud chlapec pocházel, se objevila i fotografie malého pomníčku u řeky v blízkosti Ivánkova bydliště. Na místě bylo tou dobou pár svíček a plyšový pejsek. A právě do toho se ostře pustila jedna z žen, která ho označila za „plyšáka ze smeťáku“.

Její nepochopitelný komentář na stránce dlouho nezůstal – v odezvě ženino chování totiž odsoudilo mnoho dalších: „Být Váma buď změním léky, nebo doktora... Jste trošku víc než ubohá.“

„Jste směšná a trapná řešit, co a jak... Pomohla jste nějak na místě? My ano... Bohužel jsme nemohli pomoct,“ odpověděl ženě také Patrik, který na místo plyšáka umístil.

„Je mně z toho všeho nějak smutno. Pořád musím myslet na Ivánka, nedokážu si představit tuhle bolest. Pořád na něj myslím, budulínek maličký. Pak se tady někdo objeví, z nějakých nepochopitelných důvodu začne osočovat druhého a je mně ještě hůř. Umřel malý klouček, na kterého každý myslí, i když ho polovina lidí neznala, ale není jim to lhostejné, takže paní, laskavě se uklidněte, nikdo není zvědavý na ty vaše blbé komenty, lidi chtějí vzdát úctu,“ napsala Martina.

Policie se podle mluvčího okolnostmi úmrtí dál zabývá. „Vzhledem k věku oběti nebudeme poskytovat žádné bližší informace. Nicméně nic nenasvědčuje tomu, že by byl spáchán nějaký násilný trestný čin,“ uvedl Jaroš.

Hoch se ztratil v úterý kolem 18:00. Už v úterý večer a v noci na středu po něm pátrali policisté, hasiči a stovky dobrovolníků. Policie využila i vrtulník s termovizí, mobilní termovizi, psovody a další složky. „Důkladně bylo propátráno nejen bezprostřední okolí bydliště, ale i místa vzdálená několik kilometrů. Vzhledem k tomu, že nedaleko domu teče řeka, byly prohledány nejen oba břehy, ale i vodní plocha. Veškeré pátrání komplikovaly nepříznivé povětrnostní a světelné podmínky,“ uvedl mluvčí.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání