Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Před 26 lety ubodal prostitutku: Dopadli ho díky DNA na ubrousku z koše

Jerry před 26 lety ubodal prostitutku Jeanne
Jerry před 26 lety ubodal prostitutku Jeanne  (Autor: Hennepin County Sheriff's Office, US Police)
Autor: chal - 
16. února 2019
18:21

Před 26 lety policisté našli prostitutku Jeanne Ann Childs (†35) ubodanou v jejím bytě. Ženu zavraždil jeden z jejích klientů. Vyšetřovatelé ale dokázali na pachatele ukázat až nyní. Na základě analýzy DNA ze zločinu obvinili byznysmena Jerryho A. Westroma (52).

Jeanne pracovala jako prostitutka. Klienty přijímala ve svém bytě, kde ji také jeden z nich ubodal. Policisté měli sice k dispozici stopy DNA, které pachatel zanechal na ručníku, žínce a šidítku, ty se ale neshodovaly se vzorky v policejní databázi.

V roce 2015 policisté dostali k dispozici systém, který dokáže alespoň zúžit okruh podezřelých. Software tak v roce 2018 po analýze čtvrt století starých důkazů „vyplivl“ dvě jména.

Jedno z nich patřilo Jerrymu A. Westromovi, kterému bylo v době vraždy 27 let. Vyšetřovatelé ho dokázali vystopovat v lednu letošního roku. Potřebovali získat jeho genetický materiál k analýze a to se jim povedlo na hokejovém zápase.

Jerry se šel totiž o přestávce najíst ke stánku s občerstvením a po jídle si utřel ústa ubrouskem, který vhodil do koše. Ubrousek tak neputoval na skládku, ale skončil v laboratoři. Vzorek z koše se shodoval se stopami z místa činu.

Když pak policisté odebrali DNA přímo Jerrymu, ke shodě došlo znovu. Vyšetřovatelé tak měli 100% jistotu, že neobviní nevinného. Byznysmen nyní tvrdí, že u Jeanne v bytě nikdy nebyl a že v roce 1993 vůbec s nikým nesouložil.

„Vztah mezi obětí a pachatelem nebyl veřejně známý. Takové případy jsou nejtěžší vyřešit, ale nyní to díky technologickému pokroku už dokážeme,“ řekl médiím policejní mluvčí John Elder.

Jerry Westrom měl už dříve problémy se zákonem, především pro opakované řízení v opilosti. Loni mu skončila podmínka, kterou mu soud uložil za pokus o koupení prostitutky.

Westrom je po obvinění z vraždy ve vazbě s možností složit kauci ve výši jednoho milionu dolarů (22 milionů korun). První soudní stání s Jerrym bylo na programu v pátek. Právní zástupce obviněného odmítl případ pro média jakkoli komentovat.

karelka ( 3. srpna 2019 11:49 )

potřebují zkrátka mít vyřešené případy, tak řeší, za 30 let zjistí, že popravili nevinného.

krtek. ( 22. února 2019 15:48 )

ano dukaz ze jsem tam byl to je, ale at dokazou ze po mne jich tam nebylo jeste nekolik... tam muselo byt kyble DNA

doktormediciny ( 16. února 2019 19:01 )

 Je to zajimave.Vrazda se pravdepodobne promlci za 25 roku.Kdyz nekdfe najdou me otisky prstu, nebo treba semeno...je to dukaz ze sem tam byl.. Dukaz vrazdy to asi neni. Zde se pise 26 roku.Nevim jake foasensni a legislativni normy ma inkriminovany stat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání